Åhåhå, det finns en plats här på gården..

– som gör mig så lycklig, trött på skönt vis, rofylld och liksom.. här och nu. Just precis; det är vår Köksträdgård jag pratar om,.. då också inräknat trädgårdslanden och lilla växthuset.. det är sån rikedomskänsla över våra odlingar.

Vi anlade köksträdgården våren 2021 (det kan ni läsa om HÄR, hur vi gick tillväga osv.) och inte ångrat det en gång. Den första sommaren, hade jag otrooooligt mycket blommor eftersom jag då till sensommaren planerat att, och så gjorde, fylla den lilla grab &swish-vagnen ute vid vägens kant med bundna buketter och låta andra ta del av blomsterlyckan.. det var fint. Och himla roligt. Men det skavde ändå lite inom mig, det där..tyckte inte riktigt att jag kände att tiden fanns och så var det ju inte så gott att ”tugga på blommor”…… så, jag lyssnade inåt. Redan förra året började ett för oss rätt spår anas. Mindre blommor. Mer ätbart. I år, är vi ännu mer på rätt spår; fortfarande en hel det blomster, för att det är så ofantligt lyckligt tycker jag..men bara sådär lagom, för eget bruk och lite till… men framförallt; MASSOR av ätbart. Dahliabäddar är utbytta och istället fyllda med rödbetor till exempel. Vi äter och äter och skördar och lagrar för vintern. Tänk att kunna ta fram kilovis med vår egen broccoli mitt i vintern. Och just nu kan jag inte tänka mig något godare är smörstekt gul lök med grönkål… TOKIG i det, till ALLT! Vi har även utökat potatislandet ytterligare.. och också satt jordärtkockor i år, så spännande! (hoppas de inte ska ta över ”hela världen” med sin växtkraft..). Definitivt på rätt spår.. och känner bara ”meeer ätbart, meeer röödbetor, meeer bönor!”.

Här kommer några färska glimtar från Köksträdgården 2024

Tjavar in genom lilla portalen, genom luktärtsskogen… får jag bara välja att driva upp en enda sommarblomma, så väljer jag luktärt. Magisk. Förra året var småplantorna fina, men till sommaren orkade de knappt blomma. I år, revansch. Oj, oj, oj som vi har njutit av denna doft.

Gå vidare och mötas av krasse, sockerärter och sallad allra närmst..

Sockertärter, det kan det liksom aldrig bli för mycket av. Undra vilket år (om det nu kommer hända ens?) som vi faktiskt lyckas binda upp rangligheten i god tid? Skit samma. Växer gör det i alla fall. Synen av ungarna när dom kutar ut i pyjamas för att ”jag måååste bara hämta en sockerärt till”, den är ljuvlig. ”Sockerhjärter”, som Lillminsting säger.

Krassen.. den är så trevlig där på sin lilla fläck.. god att titta på och god att dekorera mat och bakverk med.

På tal om Sockerhjärter och Lillminsting, så är nästa bädd hans egen skapelse. Han sådde dessa fantastiska ringblommor i våras (vilket resulterat i att det växer ringblommor lite här och där i hela köksträdgården… bara charmigt!!) och runtom denna mittenfåra av ringblommor, såddes två rediga rader med persilja. Persilja är en favorit, har den till allt just nu och när frosten närmar sig, kommer den frysas in.

Nu skymtas en utav de bäddar där (typ) bara blommor samsas. Dessa bara-blomster-bäddar är som sagt väldigt mycket färre i år än tidigare. Och det har känts så, så lagom.

Många, maffiga lejongap och ett litet gäng zinnior.

Fast nä, inte ens den där bädden är utan ätbart.. ni ser att där samsas zucchini i ytterkanten också.

Tycker det är perfekt att sätta zucchiniplantor så, ytterst i bäddarna, så får de leva sitt egna liv och breda ut sig där.

Högra bilder, där ser ni förra årets nya hit; Harört. En utfyllnadsblomma som är lätt att driva upp, otroligt dekorativ i buketter, står länge i vas och är skit-enkel att ta egna frön ifrån. Tips, mao!

Rödebetor. Ja, bädden är nästan tom ser ni. Tur att det finns många rader i rotsakslandet utanför staketet. För jag kan knappt tänka mig något godare.. ugnrostade, med fetaost strösslad ovan eller med en fetasostkräm. Magiskt. Nästa år, ja då blir det ännu mer rödbetor.

Här en liten vildvuxen del .. en del brännässlor, prydnadsgräs, men mest en massa kralliga zucchinis…

.. och fluffiga astrar, prydnadsgräs och den där blomman som jag sedan förra sommaren, är helt, helt kär i; Rips. Eller Risp? Jag lär mig aldrig. Fantastiskt härlig i bukett och så är det ju en evighetsblomma också, så flera små buntar är intagna och torkade. Fint att ha till mitt i vintern.

Japp. En såkallad ”misslyckad bädd”. Ja, vad ska jag kalla den då? Dåligt utnyttjad plats.

En himla massa rosenskära (varför så många, Emmeli? Du behöööver inte sådär många rosenskäror här längre….) och några gröna pinnar? Jag försökte driva upp.. vad heter dom nu då? Lövkoja! Ja, lövkoja. Men när jag satt ut dom i början av sommaren, möttes jag en morgon av ett gäng kala, gröna pinnar bara. Plantorna hade sett så fina ut.. men något… eller någon? .. hände. De små liven har ändå hämtat sig imponerande.. och några blommor har det blivit. Och SOM de doftar, HIMMELSKT! Såååå… jag ”måste” nog göra ett nytt försök till nästa år. Men, då sätter jag iiinte de såhär glest och på en så bra (till annat alltså) plats. Mer rödbetor istället, ja…

Nu! Framme vid en utav mina stora stoltheter här inne, denna sommar. Broccolibädden. Den ena. Den andra, med spetskål verkar jag ha missat att fota. Nåväl. Broccoli. Smörstek, ugnsrosta, koka soppa, ät som den är. ÄLSKAR! Gjorde bädden lite trevligare genom att sätta tagetes i kring.

Nöjd trädgårdsodlare. Fångad med kameran av åttaåringen. Tack Junihjärtat!

Nu är vi snart runt, hörreni! Har ni somnat? Eller orkat hänga med hela vägen?

Grönkålsbädden. Ser ni! Så mycket maat! Att smörsteka, ha i paj, pasta, ugnrosta, göra chips utav.. äta som den är..

Och ja, ni ser och märker ju, fortfarande ryms här mycket blommor. För det finns kanske inget vackrare, tycker jag, än när blommigt och ätbart samsas. Här, grönkål, små fluffiga astrar och vit praktvädd. En kombo jag tänker behålla!

Och det där var ett varv innanför det röda staketet, det.

I lilla växthuset samsas småtomater och smågurkor.

Finns det något godare?

Och här, det lilla dill-, och rotsakslandet. Morötter, rödbetor och dill.

Nu har morötterna växt på sig än mer och det är sån otroligt härlig känsla att gå ut i dimmiga septembermorgonen och dra upp färska morötter till skolbarnens ”fruktstunder” under dagen. Så tacksam, för hela alltet, liksom.

En liten summering av året;

-Vi valde en liten buskig, gul tomatsort, Venus’, som varit helt otrolig. Små plantor som givit så ofantligt med småtomater. Dock saknar jag lite att ha några plantor som blir högre, samt rööda tomater. Så nästa år blir det förmodligen både denna låga sort + en lite högre.

-Har inte en enda solros i år. Vilken tabbe. Vi som samlade så mycket frön förra hösten..skulle ordna oss ”en hel solrosäng” i år… men de föll mellan stolarna så att säga. Hoppas på solros-revansch nästa sommar.

-Bädden med haricot verts, togs över att den där fröpåsen jag strösslade ut ”för humlornas skull”.. en himla massa vilda blomster det blev, kul, men inte nödvändigt i en hel köksträdgård där det ändå växer en massa som humlorna kan gotta sig i. Nytt brytböne-försök nästa år alltså, utan samsandet med blommor.

-potatislandet har haft och har, så otroligt med ogräs.. vi ”glömde” (hann/orkade inte/etc) att täcka mellan fårorna. Det är ju nämligen en hit, att täcka med gräsklipp tidigt på sommaren, för näring och dämpade av ogrästillväxt.

-Ännu mer broccoli! … men kanske inte 19 plantor i EN bädd.. .det blev lite väl tätt, vaaa…

.. i övrigt känns det bara så himla bra, lagom och härligt med mängd och sorter av både blommor och ätbart nu. Så himla glad! Nu väntar sluttampen-njutandet av happyplacet, plocka blommor och skörda allt eftersom och innan vintern tar vid hoppas jag på att ha hunnit tömma alla bäddar, gödslat och bäddat om inför nästa odlingssäsong… något som går lika bra att göra till våren, ja.. men efter att för första gången förra hösten, ha orkat göra det under hösten och känt hur härligt det var i våras att mötas av ”en städad köksträdgård” som bara ville pysslas om det lilla innan det var helt redo för sådd och utplantering.. ja då känner jag mig peppad på att göra samma städryck även denna höst.

Låt höra, hur har det gått för era odlingar i år? Har du sått något nytt och roligt? Något du tänker rata till nästa år? Något du önskar odla mer av? Berätta gärna, så himla roligt att läsa om era påhitt!



Emmeli

G-VMBJT57ZE4