Det var sommarlovsdag. Regnet vräkte ner och där inne i gammköket satte mor och småungarna en stor vetedeg.

Bullbak, alltså. Känner mig sällan så morsig som då! Att helt släppa på hur mycket mjöl och strösocker som flyger och far, och tänka ”det där tar vi sedan!”, är nyckeln till att ha det skittrevligt tillsammans, både stora och små.

Fyllningen var klassisk och inte knusslig alls. Ett redigt lager smör, strösocker, lite vaniljsocker, vaniljpulver och på toppen doftade vi över nymortlad kardemumma.

Tycker det både är roligt och fint att forma bullarna till snurror.

Nu var det bara gräddningen kvar..

Oslagbart! .. Fika på nybakt bulle och dessutom, efter timmar av regn sken solen plötsligt!

Om mannen får önska, är en alldeles vanlig kanelbulle det godaste. Såklart blev det ett gäng såna också!

Vanilj- och kardemummaknutar!

Till cirka 40 stycken bullar behöver du:

  • 50 gram jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 gram rumsvarmt smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 2 ägg (1 till degen och 1 till pensling)
  • ett par teskedar nystött kardemumma (eller mald på påse för sjutton, ta det du har! men nymortlad är så förtjusande gott, lovar!)
  • 14-15 dl vetemjöl
  • Pärlsocker
  • Ingredienser till fyllningen; smör, strösocker, kardemumma, vaniljsocker och vaniljpulver.

Gör såhär:

  1. Värm mjölken till 37 grader och rör ner jästen.
  2. Häll i socker, salt och det mesta av mjölet (spara lite till utbaket)
  3. Blanda i det rumstempererade smöret, kläck i ägget (vårt S i bull-rockärmen!) och arbeta ihop alltsammans till en smidig deg.
  4. Dutta ut degen på ett bakbord och låt jäsa under bakduk i cirkus 40 minuter.
  5. Dela degen i två och kavla ut delarna.
  6. Bred på smör och strössla över resterande fyllning och vik sedan degen på mitten.
  7. Skär lagom-tjocka skivor (ca 1,5-2,0 cm) , tvinna och slå små knutar av degen. Här är det inget precist, snurra på och se vart du landar, det blir garanterat bra, finns inga rätt och fel!
  8. Låt bullarna jäsa under bakduk i 25 minuter.
  9. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda i 6-8 minuter på 250 grader!

Älskar att ha bullar i frysen under sommaren. Så härligt att kunna ta fram till både planerade och spontana fikagäster.

Tusan inte mycket slår en sådan klassisk vetebulle. Med en kopp kaffe eller ett iskallt glas mjölk till. Mumma!



Emmeli

G-VMBJT57ZE4