Medan jag sitter i bilen på väg söderut, kan ju du kika in receptet
… på den där goda TÅRTAN!
Tårtbotten:
- 4 ägg
- 2 dl socker
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Gör såhär:
- Vispa ägg och socker pösigt. LÄNGE! Minst 10 minuter.
- Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en annan bunke.
- Häll sedan mjölblandningen, i ca. 3-4 omgångar, inte allt på en gång, i ägg- och sockersmeten.
- Smöra en springform, 24 cm, och häll i smeten
- Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 30-35 min, på 175 grader.
För att inte riskera översvämning i ugnen så gjorde jag en extra kant av smörpapper.
När din tårtbotten är klar; Låt svalna!
Vidare till nästa steg:
Lemoncurd-grädden:
- 3 citroner
- 1,5 dl socker
- 50 g smör
- 1 msk maizena
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 3 dl grädde
Gör såhär:
- Riv skalet på alla tre citronerna och ha ned i en kastrull tillsammans med citronsaften från två av citronerna, smör och socker.
- Koka upp och sila av vätskan.
- Pressa den tredje citronen och blanda med maizena, rör sedan ned i vätskan du kokat upp.
- Vispa ihop äggen och häll ned i vätskan, låt nu allting sjuda till lemoncurden blivit krämig.
- Häll över den citrongula ”geggan” i en skål och låt svalna ordentligt, innan du blandar den med den vispade grädden.
Vidare till nästa steg:
Blåbärsmousse:
- 250 g blåbär
- 2 msk vaniljsåspulver
- 1 dl grädde
Gör såhär:
Mixa blåbären och blanda sedan med vaniljsåspulver så att du får en krämig konsistens, rör ihop med vispad grädde.
När alla delar är svala och färdiga, har vi det roligaste kvar:
Att fylla tårtan!
(Superbra att göra detta dagen/kvällen innan tårtan ska ätas.. tårtan hinner dra åt sig av smakerna och ”safta till sig” perrrfekt!)
Dela tårtbotten på tre.
Lager två: lemoncurd-grädde och hackad vit choklad.Och sedan på med locket!
Den dagen tårtan ska ätas: bred på vispad grädde, strö över blåbär, hallon och hackad vit choklad.
Lycka till!
KRAM/lillafrun
Åhhh börjar typ dreggla!Den lägger vi till i receptbanken!:)
Hihi, ja ett riktigt fräscht tårt-recept! 😀