IMG_0170

Det är citronpaj du ska bjuda på i sommar!

Jag, mannen och vännerna blev ”heelt hooked” av den där fräscha, krämiga, syrliga, citrongula pajen, som jag testade att göra för första gången häromdagen. 5 av 5  M får den av mig. 😉 Mmmmm…. 

Citronpaj:

För 6-8 personer.

PAJDEG:

  • 150 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk florsocker
  • ca 1 msk kallt vatten

1.

Blanda snabbt ihop pajdegen i en matberedare eller för hand. Kavla ut den anpassad till en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter och lägg i. Nagga och ställ in i kyl minst 30 minuter. Förgrädda i 225 grader i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader.

 

FYLLNING:

  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl majsstärkelse
  • rivet skal och saft ifrån två citroner (alternativt skal och saft ifrån EN citron och EN lime- det måste ju blir gott!?)
  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde

2.

Blanda vatten, socker, majsstärkelse och skal och saft ifrån citronerna. Sjud upp under omrörning till det tjocknar. Dra kastrullen åt sidan och rör ner äggulorna, en i taget. Rör ner vispgrädden. Bred ut citronkrämen i pajskalet. Grädda i 175 grader, 25-30 minuter minuter eller tills citronkrämen precis stelnat.

 

GARNERING:

  • Jordubbar eller hallon
  • Citronmeliss
  • Grädde

3.

Servera pajen ljummen eller kall. Toppa med bären och en kvist citronmeliss. Serveras med en stor klick grädde!

 

IMG_0175

Dofta över lite florsocker för en liten extra-piff!IMG_0166

 

 

Sen har jag bara en sak att säga:

Njuuuuuuuut!

 

 

KRAM/lillafrun