Japp. Precis så!

En julig och len efterrätt, som jag är överlycklig av att han en extra i frysen, sådär att jag bara kan plocka fram den och äta den när som helst. DET, är liksom det finurliga med såna här efterrätter; att ha dom färdiga i frysen och bara kunna plocka fram när gästerna ramlar in.

IMG_66001-e1386329059157

Frusen cheesecake med smak av pepparkaka

Och då behöver jag, vadå?

  • 4 dl grädde
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 400 g philadephiaost
  • ca 3/4-1,0 tsk pepparkakskrydda
  • 150 g pepparkakor
  • 50 gram smör

 

Och sen då?

  1. Vispa grädden.
  2. Dela äggen i gulor och vitor.
  3. Vispa gulorna med sockret, ljust och fluffigt ska det bli!
  4. Vispa ner phildelphian och pepparkakskryddan i äggvispet.
  5. Vispa äggvitorna, sådär hårt att du vågar vända bunken upp och ner ovanför huvudet!
  6. Vänd försiktigt ner först grädden och därefter äggvitorna i blandningen.
  7. Krossa pepparkakorna och blanda med smält smör och strö sedan i botten på en springform, ca 24 cm i diameter.
  8. Häll sedan smeten ovanför pepparkakskrossen.
  9. Täck över med plastfolie och ställ i frysen, i minst fyra timmar (fyrtio timmar funkar också;))

 


IMG_6606

Ta ut cheesecaken, cirkus en kvart innan den ska ätas. Stjälp upp formen på ett fat, dra bort plastfolien och strö över lite pepparkakssmulor ovanpå.

(psst! Man kaaan även har med finrivet skal utav en apelsin, både i smeten och som garnering!)

Och!! istället för pepparkakssmaksättning, kan du ha i ett paket saffran. Så blir det plötsligt en himmelsk saffranscheesecake!

NJUT!

 

 

Kram/lillafrun