Häromdagen stod jag och mannen och teamade i köket. På att göra-listan stod en herrans massa minipizzor. Dom där små, söta och makalöst goda.

IMG_8502 IMG_8505IMG_8513

Så vi satte igång. Tripplade receptet när vi ändå höll på och resultatet blev 90 stycken. Men så många behöver man inte göra, om det inte är så att man ska ha sommarfest för en massa, massa människor. Kanske undrar du över ett gott tilltugg till midsommar? Något som passar precis innan maten, när stången precis är klädd, tipsrundan är gjord (och kanske vunnen!? När ska det bli min tur?) men middagen inte riktigt är redo? Då passar dom här prefekt. Går att göra redan idag, frysa in och sedan ta fram och värma på i ugnen när du vill äta dom.

IMG_8512

Minipizzor med rosmarin

30 stycken små, eller en enda stor? Du väljer.

Vad behöver jag? 

Deg:

  • 25 gram jäst
  • 2 1/2 dl vatten som sak vara fingervarmt
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smält smör
  • 6-7 dl vetemjöl

Topping:

  • 150 g ricottaost
  • 200 g mozzarellaost
  • 50 g pinjenötter
  • 3 kvistar färsk rosmarin
  • Salt, peppar och olivolja
  • OCH! -något som inte står i receptet; pricken över i: et är att lägga en skiva pepparsalami på varje minipizza. Vaaansinnigt gott!

IMG_8509

IMG_8510

IMG_8507

Och hur gör jag?

 

  1. Smula ner jästen i en degbunk. Tillsätt lite av vattnet och rör ut jästen, vänd ner resterande vatten, salt och smör.
  2. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt på dragfri plats i cirka 30 minuter.
  3. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord, forma den till två stycken rullar och dela varje deg i 15 stycken lika stora bitar.
  4. Rulla till runda bollar och kavla ut till små minipizzor. Placera pizzorna på bakplåtspappersklädda (vilket långt ord!?) plåtar.
  5. Bred ut ett lager ricottaost på varje pizza. Lägg en skiva salami på varje pizza. Skiva mozzarellan tunt och fördela på pizzorna. Strö över pinjenötter och finhackad rosmarin. Krydda med salt och peppar och ringla över lite olivolja över.
  6. Grädda pizzorna i ugnen mitt i 225 grader i 10-12 minuter. Dom ska få fin färg på kanterna och ska vara lite sådär lagombruna. Gyllene kanske det kallas?
  7. Garnera eventuellt, om du vill, med minispenat, rucola eller rosmarin.IMG_8522

 

Jag blandade vetemjöl special med vanligt vetemjöl. Hälften, hälften ungefär.

IMG_8526IMG_8531IMG_8532 IMG_8533Så vaaansinnigt goda!

Såna ska jag göra och bjuda på till midsommar!

…lagom till att jag dragit hem mitt livs första förstapris i den där tipsrundan! (Målbilder, vänner. Målbilder!)

Lycka Till!

Kram/ lillafrun

G-VMBJT57ZE4