25072015-IMG_9171

För precis en vecka sedan hade vi ju Sommarfest här på gården. Vi slog ihop tack-för-uppvaktningen-vid-min-examens-fest, med inflyttningsfest och så blev det en Sommarfest av hela alltet. Det var en sån där himlafin sommardag, från början till slut. Och vi åt något rysligt gott till efterrätt.

En somrig tårta. Här kommer receptet!

Valnötstårta med bär

Vad behöver man (till 8-10 bitar)?

  • 200 gram valnötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 äggvitor
  • 250 gram socker

Vaniljkräm

  • 5 dl vispgrädde
  • frön från 1 vaniljstång (jag hivade i vaniljpulver istället! Funkade fint!)
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl ströscoekr

Garnering

  • 5 dl blandade färska bär

Och hur gör man?

  1. Mixa valnötter, vetemjöl och bakpulver till ett smul. Vispa äggvitor hårt med elvisp. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vänd försiktigt ner nöthacket i det vispade.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform med bakplåtspapper och häll smeten i formen (jag körde min botten direkt på bakplåtspappersklädd plåt. Funkade prima!). Grädda formen (eller plåten, vad du nu väljer!) i 30-35 minuter till tårtbottnen stelnat. Ta ut och låt kakan svalna i formen på galler.
  3. Vaniljkräm: Vispa grädde, vaniljfrön och strösocker. Vänd ner gräddfilen med en sked.
  4. Lägg tårtbottnen på ett fat. Bred vaniljkrämen över. Lägg på färska bär och garnera med rosenblad.

Njut!

25072015-IMG_9166

 

Hoppas ni har en god lördag! 

Vi kör fixarlördag deluxe. Har haft en liten släng av bestämmafärghybris, men är nu något kanske-bra på spåren!  

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4