14122015-IMG_7167

 

Häromdagen testade jag ju att baka ett nytt bröd. Efter ett Sooouperenkelt brödrecept från Tidningen Hembakat. Tänkte dela receptet till er. Ett mysigt och gott, lättbakat frukostbröd. Eller ett gott bröd att ha till en rykande varm soppa! Ja, eller till mellis eller.. ni fattar.

Enkelt bröd i form

 

Ingredienser:

till 8–10 bitar 

Det mjuka och saftiga brödet jäser endast en gång direkt i formen.

12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl rågsikt

 

Gör såhär: 

1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Forma degen till en slät boll.

2. Tryck ut degen till en rund kaka i en form, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper  (utan att jäsa). Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min. Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

 

Fäääärdigt! Ät och njut!

14122015-IMG_7170

Och nu är jag och mannen på väg till Stan för att handla julklappar. Litens världssnälla Mormor och Morfar tar hand om Liten på prinsigt vis och vi päron får gå och i lugn och ro och jobba åt Tomten. Hör ni, va!? Så vaaansinnigt lyxigt!

 Förutom att förhoppningsvis kunna checka av många, helst alla, julklappar så ser vi fram emot en god lunch på tumanhand, jag och min andra halva.

Mysig onsdag!

Hoppas att ni har det gott, ni med. <3

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4