31032016-IMG_2331Idag har vi haft en sån där hemmafixardag som jag fullkomligt älskar.

Undantag för hemmatid var den där långrundan med vagnen och premiärturen för våren, med gammcykeln, ner på byn. I jakt om att hitta någon ljusrosa pellis. Någon pelargon fann jag inte, men hade en fånigt mysigt stund när jag cyklade iväg. Och med mig hem fick jag en så god doftpåse att ställa i hallen för hemtrevnadsdoft. 31032016-IMG_2329

När Liten sov drog den skäggige ut, iklädd snickarbralla och det där småleendet jag blir varm i kroppen av.  Och jag grejade inne med allt möjligt samtidigt. Hivade ut lite döda påskblomster, planterade om lilla Bellisen..31032016-IMG_2320..hurrade för mig själv när jag såg botten av tvättkorgen och slängde ut mattorna och så vidare.31032016-IMG_2310Och på bänken jäste en stor, stor deg som senare skulle bli Morotsbröd. 31032016-IMG_2323

Lagom till Liten vaknade bjöd jag mina pojkar på gott mellis; nybakt med iskall mjölk till.

31032016-IMG_234531032016-IMG_2352

Och receptet, ska ni få här! Gör dubbelsats på en gång. Inte ett dugg jobbigt och brödet är så gott så du kommer inte ångra dig på en fläck. Ursprungsreceptet fick jag för längesedan från UnderbaraClara. Min version kommer här!

Morotsbröd

Vad du behöver, till enkelsats?

5 dl mjölk

50 g jäst

0,5 dl rapsolja

2-3  stora finrivna morötter

1 tsk salt

2 rejäla matskedar honung

8-10  dl vetemjöl.

1 dl grahamsmjöl

1 dl havregryn

Och så gärna några matskedar hela linfrön

 

Och sen då?

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken tilll 37 grader och blanda med jästen. Hiva därefter i olja, morötter, honung och salt. Tillsätt sedan så mycket mjöl som degen ”orkar med”, men spara lite till utbakningen! Arbeta ihop med musklerna eller dra på assistenten. Ställ därefter på jäsning i ca 30 minuter.

Baka ut degen och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Platta ut och skär försiktigt i rutor och nagga sedan med en gaffel. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter och grädda sedan i ugnen i cirkus 15 min på 220 grader.

Låt det gräddade brödet kallna under bakduk och skär sedan i bitar.

Servera brödet med massa smör och ost! Och njut! In med allt som är kvar, i frysen och plocka sedan ut och värm eftersom du tänker äta. Då håller brödet sig saftigt och du upplever nybakt varje gång!

31032016-IMG_233631032016-IMG_234031032016-IMG_233831032016-IMG_2347

Efter mellis drog vi ut igen, hjälptes åt att skrämma iväg vintern lite , 31032016-IMG_2362drog några traktorsvängar och så kom Mormor&Morfar och Pia förbi på hemväg från stadstur. Med sig hem fick dom lite nybakt i en påse.

Och nu är det kväll och surdegspizzan mår gott i magarna. Hemmet är snaaart inte längre ett enda stort grustag, utan förhoppningsvis rent och fräscht. En stund i alla fall. Det gillas! Men som sagt, snart…. just nu har jag pizzakoma och vill mest lägga mig och klappa mage..

Ha en fin kväll!

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4