Läsafrågadags!

Jag försöker ju alltid i den mån jag bara kan och hinner med, svara på era frågor och kommentarer i kommentarsfältet. Jag blir alltid, alltid så himla glad när ni lämnar spår efter er.

Då söööör vi! (Som min peppiga snart-treåring säger)…

Läsarfråga:

Hejsan! Och tack för en super mysig och inspirerande blogg! Är imponerad över hur du får ihop din hemmaträning med två små, jag har själv tre barn och det är inte det lättaste att prioritera sig själv med hus som ska städas och tvätt som ska tvättas mm. Jag fick barn i slutet av september och vill gärna nu bli starkare och få bättre kondis. Jag vet att du inte har en träningsblogg men nu under viloveckan kanske du skulle kunna dela med dig av några tips, på att få träningen att bli av, bra övningar och var man ska börja efter en graviditet. Om du har lust så klart! ☺

Ha en toppendag! /Cecilia”

Svar. Typ såhär:

Hej Cecilia!

Tack, tack, tack vad roligt att höra att du gillar, och STORT GRATTIS till ännu ett underverk! <3

1.För mig är träningen väldigt viktig och därmed något jag prioriterar högt på Emmelis-egna-behov-lista. Som du säkert märkt är jag också en riktig städoman och älskar också att pyssla i hemmet. Jag brukar tänka såhär; ” var och en gör som en själv vill och mår bra av” (får man hoppas i alla fall.. annars borde man börja tänka om lite, tänker jag). När jag till exempel ibland på fredagkvällen, när barnen somnat, hellre drar fram gröna mattan och tränar mig svettig och varm i hela kroppen. Än att slå på tv:n och ser på det där programmet som det känns som att hela Sverige sitter och ser på. Dels för att jag bara har en och en halv kanal, typ. Och dels för att jag hellre vill träna än att se det där programmet. Nu säger jag inte att DU prioriterar exempelvis tv:n framför träningspasset. Jag säger bara hur JAG tänker. Jag prioriterar helt enkelt vissa saker. Vissa dagar kan jag tycka att jag vill lite föör mycket och trycker in saker så jag nästan är andfådd när dagen är slut. Jag är sån. Gillar att göra. En massa. Men jag har mina latare dagar också. Jag lovar!

Så. Prioritera din träning. Det, är mitt första tips och tanke.

2.  Innan barnen kom till världen, kunde jag helt planera min dag utefter mig själv och bara mina egna behov (Heeestegud, jag kan knappt stava den meningen nu, haha!). Nu, är det barnen som går i första och första hand och dagen planeras utefter deras behov. Vill jag träna, så gör jag det när kids sover eller när jag vet att det passar i den vakna delen av mat-och-sov-klockan. Och är vi hemma båda två, jag och mannen, så är det ju plättlätt. Jag brukar bestämma precis innan ny vecka, ganska säkert vilka dagar jag kommer träna och vad jag kommer träna. Som när mannen är hemma, tar vi oss båda gärna löpturer. Alltså; Planera in din träning (så gott det går)! 

3. Låt barnen vara med dig! Det som kan hända, är att du får typ 15 kilo extravikt vid upphoppen, eller så. Men man klarar alltid mer än man tror. Och nånstans var ju grundtanken att det var en starkare kropp man ville åt.

4. Välj övningar utefter om du är själv, eller tränar med barnen;

Vet jag att jag ska träna alldeles, alldeles själv och ostört, så kan jag välja precis vilja övningar jag vill. Men tränar jag tillsammans med barnen är det lättare fria vikter och, mestadels, olika typer av kroppsviktövningar som gäller. Inga 12-kilos kettlebellsvingar med en småtting springandes runt mig, alltså (!). Men att stå och steppa bredvid en minimänniska, kan vara bland det peppigaste du gör! Och att göra olika typer av hopp, är skitroligt att göra tillsammans. Du känner dig lite ägd bara, när den där lätta lilla minikroppen kör över dig i antal. Men det är sånt man får ta!

5. Hitta DIN typ av träning. Tycker du bara att det är pest och pina kommer träningen inte att bli av. Hitta det du gillar. Jag tycker ju om dom där tabatapassen när jag är skitsvettig och smått illamående efteråt. Får en kick av det, som jag gillar. Men jag vill inte ha precis varje pass på det viset. Passet efter är kanske en löptur, där jag springer utan tid och press på mig själv överhuvudtaget. Så, variation! Inte bara nyckeln till resultatframgång utan också motiverande. Tycker jag.

6.Se möjligheterna! Man behöver inte en massa yta eller avancerad utrustning för att få till ett bra träningspass. Man behöver ju bara sin egen kropp! Sen kan jag träna inne i barnens rum, likväl som i salen (bästa GympaSalen!) eller under äppelträdet om sommaren.

7. Ladda ner en Tabata-timer eller annan slags timer. Med tidtagning och några bestämda övningar, kan du få till hur bra pass som helst. HÄR har du beskrivning och tips på tabata-pass.

8. Tänk kort och intensivt! Tänk inte att ett träningspass behöver vara långt, för att det ska vara ett bra pass. Förutom när jag springer långt, och det då tar längre tid. Så tar oftast min pass kring 30-40 minuter och hela kroppen är spagetti därefter. Den träningsform vi (menar nu jag och han jag lever med, som positivt nog ju också tycker om att träna och vi alltså gärna tränar tillsammans och också hjälper varandra till att hitta träningsstunderna) tränar mest, är högintensiv intervallträning. Med olika typer av intervaller. Tabata-timern är som sagt något jag råder dig att ladda hem.  På 30 minuter kan du göra dig tokslut och drippdropp-svettig, eller alldeles lagom trött och superdupernöjd. Man väljer själv hur jobbigt det ska bli! Men en timer där du på bestämd tid ska göra så många repetitioner du orkar, är souuper!

7. Ge dig själv presenten!

Att bli:

  • Starkare. Gladare. Piggare. Få än mer tålamod. Få höra orden ”Du är väääädens starkaste mamma, mamma!”. Känna dig helt och hållet yeah-yeah. Och så vidare! Listan kan göras lång.

09042016-IMG_2824

…. say no more. Han är livet den där.

Mycket handlar det om att få träningen till en vana. Precis som man går och handlar mat varje vecka.

Nu när du är ny-mamma igen, är det största, största fokuset på att du ska bli stark, inifrån och ut. Inte tänka springa fort eller lyfta tungt. Börja lätt och öka allteftersom det känns bra. Utgå från din egen nivå. Gå promenader och ha sedan största fokuset på att träna ihop magmusklerna för att undvika diastas. Jag har fokuserat extra, både under och efter graviditet, på att stärka baksidan. Så skönt att vara stark i rygg och så vidare, när man lyfter och bär hela dagarna. Jag vill inte ge dig några större specifika råd, då jag känner mig alldeles för okunnig. Jag känner bara min kropp och kan bara säga hur jag har gjort. Då jag tränat både innan och under hela mina graviditeter, har vägen tillbaka inte varit så svår att ta. Men jag är alltid noga med att känna efter så att allt känns bra. Jag är rädd om min mammakropp, den har gett mig det finaste jag har.

Tips på passupplägg:

Jag tänker ofta hälften-hälften när jag gör pass-upplägg. Tycker om att träna helkroppspass. Hälften övningar jag får puls av. Hälften styrkeövningar. Sen får man ju både styrka och puls av många övningar, men du förstår vad jag menar. Bestäm sedan ett gäng övningar.

Till exempel fyra pulsövningar (knäböj, utfallshopp, burpees och upphopp) och fyra styrkeövningar (rygglyft, armhävningar, rak planka och dips).

Välj att sätta ihop två övningar per tabatablock eller ta en övning ett helt block igenom. Kul och jobbigt både ock! Mina tabata-pass är oftast mellan 6-8 block.

 

En massa pass jag skrivit ner, finns under rubriken ”Tips på träningspass”.

Stort Lycka Till.

Och-

HEJJA DIG!

… jag blev lite nostalgisk och kikade lite träningsbilder. Sänder peppen till er alla!

IMG_01422 veckor innan Storebror föddes. IMG_6362Efter intervallpasset i vad som är en utav dom jobbigaste backarna vi vet. Minimannen, var där 2 månader och låg i vagnen och sov gott.

10092015-IMG_2285Där; med en peppande 1,5-åring bredvid.09092016-IMG_6286

Prick hela familjen.

27112016-img_0736

Eller på det där viset som känns så oerhört lyxigt. Att få springa iväg, med fågelkvitter, vinden eller favoritmusiken i öronen. Alldeles själv. 05012017-IMG_7460

Men det är fasligt trevligt med sällskap! Det där är jag och J för några dagar sedan.

Ja, som ni ser är mina barn vana det där med rörelse och svett och en hoppande morsa, från att dom legat i magen till att sedan nästan sövas till tabatatimern (haha) som pyttisar. Och som nu för Storebror; vara med själv och vilja hoppa och leka precis mitt ibland allt. Lillasyster sover antingen, eller är med på det sätt som passar henne där och då- ovan låg hon på golvet och lekte.

Hopp och lek!

Lillafrun