Torsdag! 

Jag stoppade ner barnen i vagnen i morse (å så lätt det låter… jag var toksvettig, trots inga påklädningsstormar, innan vi alla var påklädda och utanför dörren!), så gick vi till Förskolan. Så mysigt nu när det är så ljust tidigt på morgonen. Jag och Lillan fortsatte sedan och tog en långpromenad i regnsnusket. Nu är vi hemma efter ett par timmar på språng. Så skönt med så mycket friskluft, trots det där regn-hagel-snö-knepiga som kommer från himlen.

Nu ska vi fortsätta torsdagen här. Här nedan finns det där receptet också förresten!

 

13022017-IMG_4579

-Storans Grötbullar

(16-20 bullar)

Vad behöver jag?

2 dl havregryn

3,5 dl vatten, kallt

50 gram smör, rumsvarmt

25 gram jäst

3 dl mjölk, fingervarm

1,5 tsk salt

2 msk ljus sirap

8-9 dl vetemjöl

Och hur gör man?

  1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt i en kastrull. Lägg smöret och låt det smälta ihop med gröten. Låt det svalna.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt gröten, salt, sirap och vetmjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
  3. Dela degen i 16-20 bitar.
  4. Forma degbitarna till runda bollar och lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dom lite lätt. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 230 grader.
  5. Pensla bröden med vatten och strö över lite havregryn
  6. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 14-15 minuter. Låt dom svalna på ett galler under bakduk.
  7. Ät sedan med (nästan olagligt) mycket smör och ost på och typ svimma på kuppen, av hur gott det är..!

Den här gången gjorde jag och S prick efter receptet och det blev tipptopp. Dubbelsats blev det också, men nästa gång tror jag tusan att vi kör fyra gånger receptet eller nåt. Och så blandar vi nog då också som vanligt, hejvilt med olika mjölsorter. Typ en blandning av vetemjöl special (special använder jag alltid i brödbak förresten!), grahamsmjöl, kanske lite rågsikt. Ja, det kan bli lite hursomhelst men jag tycker det är gott att blanda det vita, vita med lite grövre mjöl. Och såklart, ska det testas att göras med fiberhavregryn också.

 

Grötbullar, hörreni.

Varsågod, börja baka!

-och ha en god torsdag!

 

 

Lillafrun