Ja, himmel alltså. Ännu ett nytt recept är provat och vi trillade nästan baklänges av denna ärtgröna soppa. Grön Ärt- och spenatsoppa. Helt och hållet ljuvlig. Ni bara måste prova.

Efter jul kände jag och mannen oss så sugna på att börja äta mer vegetariskt. I alla fall två gånger i veckan lagar vi vegetariskt. Känns härligt! Det raraste man kan göra mot miljön. Nyttigt för oss vandrare här på jorden. Väldigt bra för pengapungen. Och otroligt goda smaker.

Barnen har tyckt om det allra mesta vi lagat. Alltid, som till exempel vid denna soppmiddag, fylldes det på med lite annat… kokt pasta, gott bröd, kokt ägg och så.

Receptet på soppan kommer här, direkt snott från årets första nummer av icas buffétidning.

 

Ärtig spenatsoppa

(6 portioner)

Du behöver:

  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 4 dl havregrädde eller matlagningsgrädde (vi tog såklart vispgrädde och vatten istället)
  • 600 g fryst, hackad spenat
  • 250 g frysta, gröna ärter
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk svartpeppar

Till servering, till exempel

  • rostade solrosfrön eller pumpakärnor
  • bröd
  • kokt ägg
Gör såhär:
  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs det några minuter i olja i en stor kastrull.
  3. Häll i vatten, buljong och havregrädde/grädden. Låt koka upp.
  4. Tillsätt spenat, ärter, salt och peppar.
  5. Låt koka upp och mixa sedan soppan slät med stavmixer.
Till servering: Vad du önskar! Toppa med frön. En ägghalva. Gärna ett bröd till… på bilden ser ni vår en brödfavorit Grötbullar (recept HÄR). Tekakor (Recept HÄR) eller en kalljäst fralla (Recept HÄR) skulle vara prick lika gott. 
 Försvinnande gott ärtgrönt middagstips till er från mig, denna semliga tisdag!
Här ska vi strax ge oss ut i snön och ner på byn en sväng. Känns hur fräsigt som helst!

 

 

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4