Mitt bästa Pajrecept!

 

-Som precis alltid går hem här hemma. På bilden ser ni Skink- och ostpajen jag bjöd på till lördagslunchen i helgen. Tänkte ge er receptet på precis den. Men det bästa med paj är ju att det går att proppa i lite vad som helst, det som finns hemma, liksom. Broccoli, fetaost, lök, paprika.. bara fantasin som sätter gränser….!

 

Pajdeg till en vanlig pajform (fast den brukar räcka till en vanlig plus en liten form till, förresten!):

150 gram smör

3 dl mjöl (jag brukar ta 2 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl)

2-3 msk vatten

0,5 tsk salt

-Knåda ihop alltsammans. Tryck ut i form. Stick några hål med en gaffel. Ställ i kylen en stund innan du puttar in den i ugnen i 200 grader. Grädda i cirka 5-10 minuter!

Pajstanning (som jag alltså inte bara använder till just pajen ovan, utan typ jämt):

3 dl grädde

4 ägg

salt och peppar

Fyllning till Skink- och Ostpaj:

Pajstanningen ovan + 2 rejäla deciliter god, ost (jag brukar såklart ta norrmejeriers herrgårdsost!)+ två nävar rökt skinka.

Vispa ihop stanningen. Hacka skinkan och riv osten. Vispa ihop alltsammans, salta och peppra. Fyll formen och skjutsa in i ugnen igen i 175 grader, typ 30-40 minuter. Man får hålla koll helt enkelt..tills pajen fått vacker gyllenbrun färg!

Vill man göra paj i långpanna och dra till med stort pajkalas. Så är det prick hur smidigt som helst. Gör dubbel pajdeg och trippel stanning+fyllning,  bara!

….

 

Och så var det plötsligt måndagkväll. Härlig start på veckan här. Som alltid när vi har Allahemmamåndag. Kan liksom nästan aldrig bli annat än bra. Golv-, och takfunderingar pågår för fullt och det kan vara så att både jag och mannen ”råkade” kära ner oss i ett så vansinnigt vackert, brett handhyvlat grangolv under besöket på fabriken idag. Under eftermiddagens långpromenad drömde vi oss bort och kom också fram till många bra saker. Men alltså. Vilken dröm att ha det i sovrummet där uppe. För ja, vi har börjat tänka om angående det som ligger där uppe nu, visserligen patinavackert så det förslår… men kanske för slitet. Att lägga ett nytt som ser ut som det som ligger där, fast nytt liksom, känns på pricken. Vi får se…!

God måndagkväll alla ni!

 

Lillafrun

 

G-VMBJT57ZE4