” Riva den kokta potatisen… sila av dom vita bönorna.. ”

-Ja, det lät så knasigt att jag bara var tvungen att se vad det där kunde bli för en kaka. Jag tvistade receptet lite, som jag fann i senaste buffétidningen. Lade till lite, som någon bitterbandel extra. Mandel på toppen, blev hackade hasselnötter. Och istället för förslaget hallon eller blåbär, smaksatte jag kakan med lingonsylt. Blev så höst- och vinterhärlig känsla.

Ok. Här kommer hela receptet… på vad som ju blev en alldeles Himmelsk Mandelkaka. God, är bara förnamnet!

Mandelkaka med lingon!

Du behöver:

  • 1 förpackning kokta vita bönor (à 380 g)
  • 50 g smör
  • 200 g kall, kokt potatis
  • 1 1/2 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm vaniljpulver
  • 3 finrivna bittermandlar
  • 3 ägg
  • 2 dl rörsocker
  • En rågad deciliter lingonsylt… (eller 1 1/2 dl frysta röda vinbär/blåbär/hallon… garanterat gott vilket som, skulle jag säga!)
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 2 msk hackad mandel eller hasselnötskärnor.. eller både ock!

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Smält smöret, låt det svalna något. Riv potatisen fint.
  3. Mixa vita bönorna slätt tillsammans med smöret.
  4. Blanda mandelmjölet med bakpulver, vaniljpulver och bittermandel. Blanda ner den rivna potatisen.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt.
  6. Blanda ner mjölblandningen och bönsmöret i äggvispet. Rör till en jämn smet.
  7. Häll smeten i en bakpappersklädd form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
  8. Blanda bären/sylten med majsstärkelsen. Strö över bär/sylt och hackad mandel/nötter.
  9. Grädda i mitten av ugnen 30–35 minuter eller tills kakan stannat i mitten. Låt svalna.

Servera kakan till vispad grädde… eller som jag gjorde; vispa upp ett klick creme fraiche och pudra i någon tesked vaniljsocker. Jag hade slut på grädde, förstår ni. Men det där blev så himla, himla gott till kakan så det gör jag nog om, även om gräddförrådet är bättre till mods nästa gång.

Mm…!

Fortsatt god Allhelgona, alla ni!

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4