Köttfärskrans med bacon, svamp och ädelost!

-så himmelens gott. Min mor bjöd mig på denna maträtt tidigare i höstas. Och nu har vi som ni ser, även ätit det en gång här hemma. Receptet kommer från mannens gamla jobb-hoods; svt gó kväll, alltså! Receptet kommer raka spåret från Duktiga Susanne!

 

Köttfärskrans, 4-5 portioner

Du behöver:

Till färsen:

500 g älgfärs eller annan köttfärs

1 dl havregryn

1,5 dl vatten

1 gul lök, riven

1 msk fransk senap

1 ägg

1 tsk svartpeppar

2 tsk salt

Till fyllningen/toppingen:

250 g färsk svamp i bitar +smör till stekning

2 gula lökar, skivade

1 pkt bacon 

120 g grönmögelost, smulad

2 msk persilja, hackad

Till såsen:

3 dl grädde

1 tsk fransk senap

10 soltorkade tomater, strimlade

 

Gör såhär:

  1. Stek svampen i smör tills vattnet kokat in, ställ åt sidan.
  2. Blanda färs: Rör ihop havregryn och vatten, låt svälla 10 minuter. Sätt ugnen på 220 grader (varmluft, om du har… det har ju inte jag, så det fungerar med andra ord det med!).
  3. Blanda ner resterande ingredienser till färsen i havregrynen.
  4. Lägg ut baconskivorna omlott på ett bakpapper. Lägg på färsen och klappa ut till en platta. Smula på ost (spara en liten bit till såsen) och lägg på hälften av svampen.
  5. Rulla ihop färsen som en rulltårta, med hjälp av bakpappret. Lyft över rullen, fortfarande på bakpappret och för över den till en ugnsfast form, dra bort pappret.
  6. Forma rullen till en krans (om du vill, du kan ha en rak köttfärslimpa om du föredrar det). Lägg i den skivade löken. Grädda mitt i ugnen 15 minuter.
  7. Vispa ihop grädde och senap. Ta ut formen från ugnen, häll i gräddblandningen, svamp, soltorkade tomater och ost.
  8. Sänk värmen till 200 grader. Baka tills kransen är genomstekt, ca 15 minuter till. Du får hålla lite koll, den är färdig när köttsaften är genomskinlig.
  9. Strössla över persilja. Servera gärna med potatismos (HÄR finns ett recept för hur jag gör det!), lingonsylt och morötter i någon form.

 

En smakupplevelse! Tyckte jag. Hoppas du också tycker om!

 

(Ps. TACK igen och igen och igen för alla röster ni ordnat till oss; er och mig och bloggen. Jag har faktiskt iiingen aning om hur det gick. Det får vi reda på, på måndag tydligen! Men hörreni! Ni har gjort att jag känner mig som den största vinnaren, oavsett vilken plats jag hamnar på i tävlingen. Så många fina meddelanden, med pepp och varma ord, så många som röstat, krånglat, röstat igen. Och igen. Och delat. Och hejat. Och önskat att jag ska vinna hela alltet. Jamen ni förstår ju, jag är en blöt fläck. Så tacksam. Men jag lovar förstår berättat, när jag vet, precis hur det gått. Såklart roligt att veta! Ds).

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4