Rabarber. Så mycket sommar, eller hur?

Småsega kolasnittar med rabarberkompott. En blandning av sött och syrligt. Kanske sommarens godaste småkaka. Jag har redan bunkrat upp här hemma. Inför stundande somriga födelsedagskalas och ute-fikande i trädgården.

Här kommer receptet ni inte vill missa!

(Receptet kommer ursprungligen från My Kitchen Stories, det kryllar av härliga recept där, in och kika vetja!)

Rabarbersnittar!

Ingredienser:

150 g frysta rabarber (färska eller frysta)

saft från 1 citron + 1 dl strösocker

200 g mjukt smör

2 dl strösocker

4 msk sirap

5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk kardemumma

2 tsk vaniljsocker

 

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg rabarber, citronsaft och 1 dl strösocker i en kastrull. Koka upp tills rabarbern mjuknat och sockerkristallerna smält. Sila bort vätskan (släng för guds skull inte denna vätska! Låt den svalna och blanda med lite vatten.. och där har du den godaste rabarbersaften du kan tänka dig!)
  3. Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.. eller kör alltsammans i matberedaren, det funkar finfint också!
  4. Ha sedan i vetemjöl, bikarbonat, kardemumma och vaniljsocker. Arbeta ihop till en deg.
  5. Rulla degen till två längder, lägg på en plåt med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum och platta lätt till längderna. Gör en urgröpning i mitten av längderna och lägg rabarberkok i varje längd.
  6. Grädda längderna i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter. Håll utkik efter gyllenbruna kakor..
  7. Låt längderna svalna lite innan du skär dem i önskad storlek.

Mm..!

Nu väntar kvällen här. Händelserik dag tillsammans med småttingarna. Som alltid! Och med vad som känns som Sommarens första riktiga dag, har vi hängt ute dagen lång. Tjavat över åkern till Tant G, lekt och busat, blåst såpbubblor och cyklat och fikat bullar och sörplat saft ute på Verandatrappan och till kvällen mött upp pappsen igen och njutit av samlad familj. Det låter helt ljuvligt drömmigt visst? Och det har det varit också. Meeeen av någon anledning är denna trebarnsmorsa heelt slut. För det kan ju vara så, att allt ompysslade tar på krafterna… meen med nöje. Och nu med en ljuvlig löptur i benen, i varma magiskt vackra kvällen, är jag åter tankad. Här ska nattabakas och fotas ett samarbete. Älskar junikvällar, vackraste jag vet!

 

Önskar er en fin junikväll!

 

Lillafrun

 

G-VMBJT57ZE4