Sommaren har innehållit en hop med sommarkalas!

Och på det senaste, passade jag på att prova två nya recept. På två enkla tårtor. Vansinnigt goda visade det ju sig. Det ena receptet hade Minimannen bett att få, när han hade sin drömmiga, drömmiga Sommarlovsdag i Mäjadalen, hos Mormoster och kusinerna. Hur gulligt att femåringen då sagt ”den här mååste jag få rrreceptet på!”? .. och hur underbart att ha älskade i samma by, som liksom säger ”koom, och ha sommarlov här med oss en dag, Sixten!”. Ovärderlig kärlek.

Ok. Här kommer recepten!

Fryst mandeltårta med chokladkräm och bär!

(Till 8-10 bitar)

BOTTEN

2 dl hel sötmandel

3 äggvitor, spara gulorna till fyllningen

1,5 dl strösocker

__________________________

FYLLNING

3 äggulor

0,5 dl mjölk

2 msk strösocker

2 tsk vaniljsocker

50 g mörk choklad, hackad

100 g smör, rumsvarmt

___________________________

GARNERING

100 g daim, hackad

3-4 dl vispgrädde

3-4 dl bär, tex jordgubbar, blåbär, hallon, körsbär, björnbär

____________________________

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Mal mandeln. Vispa äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning till en tjockt blankt skum
  2. Vänd ner mandeln och häll smeten i en smord och bröad springform, ca 23 cm i diameter. Grädda bottnen ca 30 minuter till den precis stannat och fått lite färg. Låt svalna.
  3. FYLLNING: Blanda äggulor, mjölk, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Sjud tills det blir en tjock kräm. Dra kastrullen från värmen, rör ner chokladen och låt smälta. Låt svalna. Rör ner smöret i klickar.
  4. Fördela chokladkrämen i formen. Strö på hälften av daimhacket. Frys tårtan 3-4 timmar (eller längre!), fram till servering.
  5. Ta ut tårtan och lägg på ett fat. Vispa grädden och ha i skål bredvid eller klicka ut den på tårtan. Servera med bär, antingen på sidan av eller på toppen av tårtan. Strössla över resten av daimhacket innan servering. Låt tårtan stå framme minst 30 minuter före servering.

Mmm…!

 

Mormoster Storans Chokladkaka med glasyr!

Botten

100 g smör

2 ägg

3dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

5 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

  • Smält smöret. Blanda övriga ingredienserna i en skål. Rör ner det smälta smöret tills allt blandat sig. Smöra en löstagbar form på 24 cm. Grädda i 175 grader i 20 minuter. Låt svalna ca 10 minuter.

 

Glasyr

2 dl vispgrädde

1 dl socker

1 dl ljus sirap

100 g mörk choklad

100 g smör

  • Blanda alla ingredienser till glasyren, utom smöret, i en kastrull. Låt koka tills den tjocknar en aning (15 minuter). Tag av kastrullen och rör ner smöret till en jämn fudge (den är lös men stelnar i kylen). Bred glasyren över kakan och låt den kallna i kyl. Det tar ca 3-4 h.

 

Pudra lite florsocker på toppen, det ser tjusigt ut tycker jag! En liten färsk blomma såhär i sommartid är ju också väldans fint för ögat.

Servera gärna denna chokladtårta/kaka med vispad grädde och bär. Och njuuut!

Det första receptet, på marängtårtan, det är verkligen en tårta, liksom. Väldigt, väldigt smidig att göra då den går att göra flera dagar innan kalaset, då den ju ska hoppa ur frysen och upp på kalasbordet. Perfekt om man till exempel har tight om tid under kalasdagen…. sooom när man har tre småttingar som sina kalasmedhjälpare, eller så.

Receptet på smygkladdiga chokladkakan är så himla, himla bra, både som tårta på kalaset eller som ”vi-får-besök-idag, vad-ska-jag-hitta-på-att-baka-då? -jag-bakar-segmjuk-chokladkaka!”-kaka! Den går i ett nafs att baka och har korat in som en favvis här hemma. Vem kan ogilla segmjuk chokladkaka, liksom?

Hoppas ni tycker om.

 

-God augustilördag önskas er!

 

Lillafrun

G-VMBJT57ZE4