Att baka bullar med småttingar i sällskap, när köket badar i vårvintersol. Det, är tusan hur härligt som helst! Att det blir slabbigt och diskberget är ett faktum efteråt. Det väljer jag att tänka bort. Hujedamig, det var en härlig bageristund, det där!

Ni ska få vårat recept. Med vetedegen som vi alltid knäcker ett ägg i och där smöret aldrig är varmare än rumsvarmt. Chokladkrämen också! – otroligt god den med och en favorit att fylla bullarna med!

Kardemummabullar med chokladkräm!

Till cirka 40 stycken bullar behöver du:

 • 50 gram jäst
 • 5 dl mjölk
 • 150 gram rumsvarmt smör
 • 0,5 tsk salt
 • 1 dl socker
 • 2 ägg (1 till degen och 1 till pensling)
 • ett par teskedar nystött kardemumma (eller mald på påse för sjutton, ta det du har! men nymortlad är så förtjusande gott, lovar!)
 • 14-15 dl vetemjöl
 • Pärlsocker
 • Ingredienser till chokladkrämen ser du i gör-så-här-beskrivningen!

Gör såhär:

 1. Värm mjölken till 37 grader och rör ner jästen.
 2. Häll i socker, salt och det mesta av mjölet (spara lite till utbaket)
 3. Blanda i det rumstempererade smöret, kläck i ägget (vårt S i bull-rockärmen!) och arbeta ihop alltsammans till en smidig deg.
 4. Dutta ut degen på ett bakbord och låt jäsa under bakduk i cirkus 40 minuter.
 5. Gör chokladkrämen! (Blanda ihop en rejäl bit smör, en dutt strösocker, ett par matskedar kakao, lite vaniljsocker och en skvätt kaffe. Smaka av och låt chokladkrämen få den smak du önskar! Näpp. Något mer precist chokladkrämsrecept kan jag ej ge er, det är såhär det går till!
 6. Dela degen i två och kavla ut delarna.
 7. Bred på chokladfyllningen och vik sedan degen på mitten.
 8. Skär lagom-tjocka skivor (ca 1,5-2,0 cm) , tvinna och slå små knutar av degen. Här är det inget precist heller, snurra på och se vart du landar, det blir garanterat bra, finns inga rätt och fel!
 9. Låt bullarna jäsa under bakduk i 25 minuter.
 10. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg, strö på pärlsocker och grädda i 6-8 minuter på 250 grader!
 11. Ta ut bullarna ur ugnen och ät en alldeles nygräddad skapelse till ett glas iiiskall mjölk eller varm kaffetår. Mmm!

… i köket sprider sig en omåttligt god doft..

Svårslaget!

Att fylla bullarna med kanel och socker är förstås väldans klassiskt och så gott, också. Ännu en variant, är att breda på smör som du blandat med ett gott vaniljsocker, då har du goda goda vaniljbullar sedan! Att strössla bullarna med hackad mandel istället för pärlsocker, eller kanske både och? Det är också väldans gott!

Allt gott till er!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4