Det är fredag.

Alldeles i slutet av oktober. Frosten ligger över gården men håller redan under morgonen på att smälta bort av solen. Hästarna är så vackra där dom står mitt i. Som rykande vinterpälsklädda moln.

Där inne i gamla gården äter familjen frukost.

Inget märkvärdigt för världen. Ändå så förbenat märkvärdigt. För oss. Tiden tillsammans är det bästa vi har.

Till skillnad från tidigare i veckan, då hemmet sett ut som jagvetintevad (ni som följer våra stories, ni vet). En salig röra, helt klart. Så vaknar vi idag till nystädat hem, med den kaosiga källsorteringen nere på byn i sina rätta containrar, med kattlådan lite mindre stinkande, tvätten bortvikt och med lite skogfynd på toppen som gör hemmet Alla Helgonafint.

Äppelmoset från årets äpplen smakar gott på havregrynsgröten. Och lingonris i krus, fint eller hur?

Kaffekoppen, dagens första. Franssongoset. Oslagbart.

Och pricken över i? Nybakt bröd till frullen. Det enklaste ni kan tänka er.

Jag rörde ihop degen igårkväll/natt.. degen fick stå i kylskåpet tills vi vaknade i morse.. har ingen aning om hur lång tid det blev. Inte så noga på tiden, skulle jag säga! .. men minst 8 timmar! Bara baka ut degen på morgonen och njut av nybakt till frukost!


Här kommer mitt hittepårecept!

Emmelis Kalljästa småfrallor!

  • 6 dl ljummet vatten
  • 3-4 msk god olivolja
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2-3msk honung
  • ca 12 dl mjölblandning. Jag tog allra mest rågsikt och bara någon deciliter vanligt Vetemjöl special. Laborera vetja!
  • 1 ägg, till pensling
  • vallmofrön att strö över frallorna

(ca 25 stycken)

  1. Blanda vattnet med oljan och jästen. Rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt salt, honung och mjölet och blanda allt tills det blir en fast deg.
  2. Skjutsa in i kylskåpet med bakduk ovan. Sov så gott, både du och deg!
  3. God morgon! Häll ut degen på ditt mjölade bakbord. Platta till med hjälp av mjölade händer, så degen blir en ca 1 cm tjock degkaka.
  4. Dela degen i valfria frallastorlekar.
  5. Lägg ut frallorna på en bakpappersklädd plåt.
  6. Pensla med ägg och strö över vallmofrön.
  7. Grädda dem i mitten av ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter eller tills bröden har blivit härligt gyllenbruna.

NJUT!

Höstlovsmorgon, Frostgnister och Kalljästa småfrallor. Själagott så det förslår!


Ta hand om er och ha en god helg, så hörs vi snart igen!



Emmeli

G-VMBJT57ZE4