Vilken himla god höstmåltid! -Potatis- och purjolökssoppa med hembakta baguetter!

Ja, om ni frågar mig alltså. Ni får prova recepten nedan och se vad ni tycker…!

Potatis- och Purjolökssoppa!

Ingredienser (till 4 portioner)

  • 600 g potatis
  • 1 purjolök
  • 1 tsk olja
  • 1 tsk timjan
  • ca 1 l grönsaksbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
  • ca 140 g stekfläsk.. gärna lite mer. Den här ingrediensen sätter liksom pricken över i!
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt och peppar
  1. Skala och skiva potatisen.
  2. Ansa och strimla purjolöken.
  3. Fräs purjolöken i oljan i en stor kastrull.
  4. Tillsätt potatis, timjan, buljong.
  5. Låt soppan koka ca 15 minuter.
  6. Skär fläsket i strimlor och stek. Låt rinna av.
  7. Mixa soppan slät. Häll grädden i soppan och koka upp.
  8. Vänd ner persilja och bacon i soppan.
  9. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna soppan med baguetterna nedan!

Baguetter!

(cirka 4 stycken)

Du behöver:

  • 25 gram jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special. Det använder jag alltid när jag bakar bröd! Och i vanlig ordning, blanda gärna ut vetemjölet med till exempel ett par-tre deciliter grahamsmjöl)

Gör såhär:

  1.  Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37°. Rör ut jästen i vattnet. Mitt tips är att hälla i bara lite utav vattnet, rör sedan ut jästen noga och häll därefter på resterande vatten. Då vet du att jästen är väl utrörd!
  2. Tillsätt salt, olivolja och det mesta av mjölet. Spara lite till utbakningen.
  3. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under duk ca 1 timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte.
  5. Dela den i 4 delar. Forma till baguetter och lägg dom på plåtar med bakpapper. Pudra över lite mjöl. Låt jäsa under duk ca 30 min.
  6. Sätt ugnen på 275°.. galet varmt, jag vet. Checka med din ugn, kanske räcker typ 250!
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Låt svalna på galler utan duk.

Vi toppar gärna soppan med en klick creme fraishe också! Mums!




Må gott i mörka novemberkvällen så hörs vi imorn igen!



Emmeli

G-VMBJT57ZE4