Äppeltider råder!

Och i år är det ett riktigt äppelår här och vi plockar och plockar, tur att vi är ett helt litet gäng nu som kan hjälpas åt.

Äppelmos, äppelpaj, äppelkaka, äppelbitar rakt upp och ner.. och äppelmust, nya favoriten sedan vi premiärade förra hösten.

Nu är det helg och det kan vara så mysigt att sno ihop en liten efterrätt eller helgkaka, tycker jag. Ja, om ork och lust finnes alltså. Inget tvång, förstås. Ifall att du är sugen så har jag här nedan samlat några recept med äpple i. Några ”gamla godingar” och också ett par nya!

Håll till godo!

Den Godaste Äppelkakan!

Får jag bara välja ett äppelrecept, väljer jag det här. Sanslöst god äppelkaka, med mandelmassa i och knapriga nötter på toppen.. i detta receptinlägg finner ni också recept på en supersnabb och världsgod vaniljvisp!

Klicka HÄR och kom till hela fröjden!

Äppelpaj med skrädmjölssmul!

Joo, det går förstås lika bra med bara vanligt vetemjöl till denna äppelpaj. Men det är helt klart fantastiskt gott med smaken av skrädmjölet, den rostade havren alltså. Jag köper skrädmjöl nere på vårt lill-coop, så det är inte alls krångligt att få tag på. Här kommer receptet!

Pajbotten:

(till en lagomstor pajform, ni vet)

150-175 gram smör

2 dl vetemjöl

1,5 dl skrädmjöl

1 tsk bakpulver

2 msk strösocker

Arbeta ihop alltsammans i en matberedare och tryck ut i pajformen!


Fyllning:

Äppelskivor som du vänt runt i rikligt med kanel och en dutt strösocker!


Topping:

75-100 gram smör

1,5-2,0 dl skrädmjöl

2 dl sötmandel

4 msk strösocker

Hiva alla dessa ingredienser i matberedaren och fördela smulet på toppen av pajen!


Grädda i 20-30 min i 200 grader! .. nu har vi en urgammal ugn, så ni med lite modernare mackapärer än 50 år, ni får helt sonika hålla lite koll så ni får den färg ni önskar!

Äppelkaka i långpanna!

Att baka i långpanna är ju alltid så himmelens smidigt. Perfekt att baka, låta alla fika och smaska och sedan frysa ner och ha till nästa fikastund. Här kommer ett pangreceptet!

Ingredienser:

  • 200 gram rumstempererat smör
  • 3 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 dl mjölk
  • Några äpplen.. beror ju alldeles på storlek hur många! .. men cirka 3-5 stycken..
  • strösocker och kanel att vända runt äppelbitarna i

Gör såhär:

  1. Vispa (eller bara rör, båda funkar!) smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. 
  2. Rör ihop mjöl och bakpulver i en egen bunke innan du hivar ner mjölblandningen tillsammans med mjölken i smör-och-socker-smeten.
  3. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna
  4. Skala och kärna ur några äpplen som du sedan skär i klyftor/tunna skivor. Vänd dem i socker och kanel. Mycket kanel! Det är ju så gott!
  5. Lägg klyftorna ovanpå smeten och skjutsa in alltsammans i ugnen, i 200 grader, ca 25-30 minuter. Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig.

Klassisk äppelkaka!

Segmjuk, enkel, ”sockerkakig”, goding som precis aldrig kan bli fel.

Recept hittar du HÄR.

Önskar er alla en god septemberhelg!

Vi tänkte fylla den med lite av varje. Idag skiner solen för första gången på vad som känns som en evighet och luften är hög och klar. Ja det är så vackert att det inte är klokt. Frisklufta oss, är helt klart något som står högst upp på priolistan, alltså!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4