Det visade sig så,

..när jag pustade lite i en instagram story tidigare, att det inte bara är jag som tycker januari kan vara en trög laga mat-månad. Ja, jag är väldans både upp och ner i matpeppen denna tid på året .. lite trött på vinterns gräddigaste maträtter och börjar nu, då det känns som att kropp och knopp ber om det, längta efter färggladare mat..

Vissa dagar, när matlagningsivern är blyg, kan det kännas lättare att prova ett helt nytt recept, tycker jag. Så, det är mitt matlagningsjanuari; varvar familjens favoriter, ni vet husmansfavvisar, barnens favvisar.. med att prova något helt nytt recept här och var… och då gärna vegetariska recept! Den här gången skulle det bli Linsgryta… med fetaost på toppen.

Det var INTE några hurrarop från barnen innan.. tro då, att föräldrarna nästan trillade av stolen, när till och med den väldigt matskeptiska, kräsne lillungen åt!

Den här grytan bara måste ni prova!

Billig, lättlagad middagsmat.. proppad med bland annat gröna linser.. linser, som ju inte bara är goda utan så vansinnigt nyttiga också. Rika på protein, fibrer och mineraler! Jag fann receptet hos Zeta. Utgick från det och gjorde sedan min egen twist.. såklart ska ni få receptet!

Linsgryta med fetaost på toppen!

Du behöver:

(Till 4 portioner)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1/2 röd eller grön chili

2 rejäla morötter

En redig skvätt god olivolja

1 pkt krossade tomater

Ett par teskedar torkad oregano

2 dl vatten

1 grönsaksbuljongtärning

1 frp gröna linser, avsköljda

salt & peppar

1 paket fetaost

lite hackad persilja att strössla på toppen

Gör såhär:

  1. Skala och hacka löken
  2. Finhacka chilin och tärna moroten
  3. Fräs lök, vitlök, chili och morot i rikligt med olivolja.
  4. Tillsätt krossade tomater, oregano, vatten och buljongtärning. Koka ihop under cirkus 10 minuter, häll sedan i linserna och låt småkoka i ytterligare några minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Smula över fetaost och strö persilja på toppen av hela alltet!
  7. Servera med surdegsbröd eller liknande. En klick creme fraishe var också gott till. Barnen åt med pasta och riven parmesan!

Mmmm!




Emmeli

G-VMBJT57ZE4