(Inlägget är i betalt samarbete med Impecta Fröhandel)

Så äntligen blev det lite lugnare vind, tidsstunden var på min sida och jag kunde påbörja utplanterandet.

Så väldigt gullig hjälpreda också!

Många små gröna liv som längtade ut till ”Den blomstrande köksträdgården”, där både ätbart och blomster är tänkta att samsas.

Som i vanlig ordning (känns det som?) denna tid.. så känner jag lite ”andan i halsen” över småplanten. Särskilt den som står i småkrukor, det omskolade, som behöver småvattnande minst en gång om dagen. Och samtidigt, är det såå mycket, på såå många fronter i älskade småtting- och gårdslivet.. och kära småplanten pendlar mellan liv och död varje dag, beroende på om den där rusande människan ska ha liiite tid/ork/livsläge över, till att ordna vädring, lagom temperatur, vattna osv.

Jag är ny med växthus ju och lärde mig häromdagen den hårda vägen att det räckte med att jag en dag glömde bort dom små liven, varken öppnade växthuset eller vattnade… då strök ett gäng små phlox med, som stått omskolade, i småkrukor och närmast rutorna.

Ahapp… ”alltid är det något som tjorvar mellan frö och blom”, tänkte jag. Knäpparlarver, sniglar eller som förra året när husmusen åt upp cirkus 40 astrar, strax innan vi fått hem lilla växthuset. Det hör till, med lite tjorv, eller hur? Så är livet.

Några utav småkrukorna med phlox hade torkat ut totalt nu. Jag ska säga dig att jag förstås suckade lite, det är tråkigt när det dör.

Men, min känsla förstärktes, av att experimentet som jag gjort i år lyckats….

… att både kallså vissa sorter och också låta bredså inne liite senare än vanligt för att därefter ha flera sorter kvar i godislådor som jag fyllt på med god jord allt eftersom det behövts. Iiiinte så för tidigt, alltså.. och sedan stå med en masssa som behöver skolas om. Se så fint dessa astrar hållit sig till exempel! Detta, UTAN omskolande!!

Sen planterar jag ut i små kluster liksom!

SÅ SMIDIGT, TIDSBESPARANDE OCH HÄRLIGT SÄTT ATT FÖRSÅ!! Massor av plantor, till så lagom med jobb.

Svinnöjd över att ha kommit till denna insikt, efter att i flera år halvt bränt ut mig på att skola plant i mängder.

Att skola om lite lagom, javisst det är trevligt. Det är så jag har jobbat i år. Försökt hitta mitt Lagom i det här.

Och redan är jag pepp på nästa års försådd, då jag vet att det här fungerar.

Senare försådd och/eller vinterså.. och sen låta liven bo kvar i stora lådorna. Och dom små liv som jag skolar om i småkrukor, behöver få sin vädring i lilla stekheta Pettsonväxtuset och vattendroppar ofta.… Det är roligt att lära sig, hörreni! Eller hur!!

Bästa bästa sortens REA pågår nu också, hos Impecta alltså. SISTA DAGEN, IDAG 11/6!

40 % på ALLA fröer, framtill midnatt, rusa in och fynda era favorit-fröer som om du inte använder dom i år, håller exakt lika bra nästa år!!

Till rean HÄR!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4