Psst!
Vill önska er god helg genom att sända er i runda slängar-receptet, på den där blåbärskakan jag irrat om i veckan.
Som blev sådär oväntat god. Saftig och med drömgott smul på toppen! Ät den till vaniljvisp. Sörpla kaffe. Andas in. Andas ut. Njut.
Nu ska ni få receptet. För en stor långpanna. Vill du baka i en lite mindre långpanna, typ 20x 30 cm.. ta då bort en tredjedel av varje ingrediens! Räds inte åt att mängden är stor av varje ingrediens, man gör nämligen både bottensmeten och smultoppingen på en gång.. hejdlöst smidigt, vänta ska ni få se!
Drömgod blåbärskaka med smultopping
INGREDIENSER:
- 7,5 dl strösocker
- 12 dl vetemjöl
- 4,5 tsk bakpulver
- 375 g smör, smält
- 3 tsk vaniljsocker
- 5 ägg
- 3 dl gräddfil
- ca 1 dl grädde/mjölk
- 5-6 dl blåbär
GÖR SÅHÄR:
- Dra på ugnen på 200 grader.
- Blanda strösocker, vetemjöl och bakpulver i en stor bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop alltsammans till en smuldeg.
- Mät upp 6 dl smuldeg och lägg över den i en annan bunke (detta ska strös över kakan sedan!).
- Tillsätt vaniljsocker, ägg, gräddfil och grädd/mjölkskvätten i den stora bunken. Rör ihop allt till en smet.
- Bred ut smeten, från den stora bunken, i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
- Strö blåbären jämnt över kakan
- Strössla smuldegen från den andra bunken över blåbären.
- Grädda kakan längst ner i ugnen i 25–30 minuter.
- Låt den svalna i formen innan du skär den i rutor.. härda ut och vänta tills kakan svalnat, fika och njut sedan!
Ohh men du så gott
Den bara stack i höjden med ens, som en favviskaka. Galet god!