För prick två år sedan hamnade lilla Pettsonväxthuset i vår ägo

(läs om solskenshistorien HÄR om du vill!)

..och det har verkligen tagit odlingsglädjen till en ny nivå. Att kvällsvattna, bara stå där inne och dofta och titta på alla gröna små liv.. det är så otroligt gott, tycker jag.

Följ med lite närmre, vetja!

Jaa, det är ganska så pyttelitet, ganska så väldigt skruttigt. Och helt underbart, det lilla växthuset. Rymmer massor…

Hej lilla luktärtsskogen som önskar komma på plats i majvarma jorden..

Gröna lilla plantskogen..

Tagetes, risp, olika sorters fluffiga astrar och praktvädd. En liten men naggande god skara zinnior. Harört! Förra årets nya hit. Och väldans många rosenskära och olika sorters lejongap.

Grönkål och broccoli.

Lövkojaskogen, icke omskolad, ser jag så fram emot..

hoppas, hoppas det blir härlig blomning till sist. Närmast i bild, i gamla påskeskum-byttan; en ytterst skral utdelning av jungfruhirs.. har någon lite härligare bytta, men nej.. i år fick jag bara inte till det, prydnadsgräset. Vad jag gjort för fel, det har jag ingen aning om? Har gjort exakt ”som vanligt”, men den har vuxit så, så dåligt. Samma sak med sommarphloxen, sått i tre olika omgångar, det har grott och kommit upp fint och sen poff har småplanten bara tvärt gått av!?

”Charmen”, med odling ni vet.. alltid är det något som ska tjorva. Varje år, lär jag mig något nytt. Här kommer jag nog aldrig att känna mig fullärd och det känns fint.

Får se hur många nävar sniglar det ska plockas i sommar? Eller kanske är det något annat som lurar på mig och mitt happyplace. Oavsett, udden ur lyckoruset, nä den är omöjlig att förstöra tror jag. Just nu i livet i alla fall, med gott om ork. För nog tarvar det ork, att hålla på med denna gröna stora lilla skog av plantor.. men så länge det gör mig så lycklig, så länge jag vill dona på, så kommer jag fortsätta, för det här mår jag så bra utav. För att inte tala om hur mysigt det är att dona på med alltsammans, med småungar till hjälp eller alldeles intill, påtande med sitt eget.

Så, sköta om och sedan få skörda tillsammans… fantastiskt.

Som den skriva-ner-allting-människa jag är, har jag förstås en Odlingsdagbok..

..och det är verkligen, verkligen något jag vill tipsa dig om att ha också. Där skriver jag ner, år för år, vad och när jag sår, hur mycket av alla frön. När jag skolar om, hur många plantor jag givit bort.. som i år har jag haft stora skogar av vissa sorter, så väl passande när plant gått åt tusan för några darlingar i min närhet.. så härligt att kunna dela med sig. Men jajjamän, det antecknas också; ”90 tagetes.. ger bort x antal till x, kvar blev totalt 40”. Plitar ner när jag planterar ut. Hur skörden blir. Att lätta kunna påminna mig själv om saker.. som att man faktiskt inte behöver 200 zinnior…

Barnens tomatplantor är så buskiga och fina nu..

Och just det! -på lördag händer det roligheter nere på byn, Växtloppis på Centrum i Ullånger (kl. 11-14 )… jag hade en liten tanke om att själv kunna stå vid ett bord och sälja lite småplant, men jag får inse mig besegrad av lilla livspusslet denna vecka, med en jourande brandisman till darling.. tänker inte deppa för det, icke! Tar barnen med mig och susar dit i alla fall och istället för att kanske göra vad man borde (göra sig av med lite plantor) så kommer vi förmodligen komma hem med fler.. fast tusan alltså, ska ge mig själv (typ) köpstopp på ettåriga sommarblommor, däremot hålla utkik efter någon längre gurksort (vi har bara drivit upp en mindre variant av gurka, vår gurkgardin ni vet, som barnen äter varsin i ett nafs, så supergod! Men liten!), kanske någon rolig tomatplanta som vi inte har också… men framförallt; perenner!

Perenner och rosor, är livet! Till trädgården och rabatterna alltså.

.. idag har jag påbörjat utplanteringsmarathonet.. med varm dag, efter varm dag.. och ingen frostkall järnnatt i sikte.. så småbörjar jag och hoppas att det ska gå vägen. Fiberdukar finns ju annars… frostvakter osv.

Dahliorna…som jag liite, lite har börjat ”växa ifrån”,.. men maffiga blir dom ju till sist, så vad tusan!

Zucchiniaplantorna vinkar och tackar för titten. Så också jag. Och tack för sällskapet, nu har ni fått hänga med på en go-runda, med mina mått mätt.

Är vi flera odlingsvänner här inne som mår gott av det sköna gröna?

Emmeli

G-VMBJT57ZE4