Sån där mat som blir till nästan i farten, av just det som finns att skörda just nu, plus lite annat kolijox ifrån kök och skafferi. Älskar att laga så… har dille just nu på vad vi kan kalla Skördegryta. En variant av lagom chili-stark linsgryta. Det är inte så noga! Varken vad du har i eller hur mycket… jag menar; ena gången har jag fler småtomater att hiva i, nästa har jag kanske lite mindre men funnit någon morotssnärt att tillägga istället. Tager vad en haver-mat, mao. Och konsistensen styr du med mängden vatten, kalla det soppa eller gryta. Du väljer. Smaka av och känn efter.

Matlagning när den är som roligast, tycker jag!

skördegryta med röda linser!

  1. Finhacka en lagomstor gul lök och fräs i en redig klick smör
  2. Halvera en näve småtomater, tärna ett par morötter. Lilla hörnet av rotsellerin som också råkar finnas hemma, tärna ner den med. I med allt i lagomvarma smöret.
  3. Ös på med 2-3 msk tomatpuré samt ett försiktigt strösslande av chiliflakes
  4. Häll över 5-7 dl vatten (kanske ännu mer, det märker du!)
  5. Droppa i 2 buljongtärningar (jag brukar ta en hönsbuljong-, och en grönsaksbuljongtärning.
  6. Skölj 1 deciliter röda linser i ett durkslag och låt sedan linserna koka med i grytan
  7. Låt alltsammans puttra ihop på låg, till medelvärme.. njut av dofterna… salta, peppra…
  8. När linserna näästan är färdiga, hackar du ner ett par nävar zucchini.. rejäla bitar som mest bara hinner nudda grytan och därmed får behålla sin crunsh.. för efter sisådär 20 minuter, är hela skördegrytan klar. Redo att ätas med en klick creme fraishe, ett täcke av färsk persilja och gärna med ett gott bröd till. Surdegsbröd, Mammabröd eller som här; Mjälloms tunnbröd.

Smaklig spis!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4