Nä fy farao, vad jag älskar sensommaren!
Kanske denna, mer än någon annan.. för just, just nu är vi alla friska, det är fortfarande härligt sommarlov om än pappsen börjat att jobba och vi har liksom sån revanschkänsla på tappade sommarveckor då olika sjukor härjat.
Jag älskar hur det blommar, hur vi hittar på än det enda gemytliga efter det andra. Badar i sjön och plockar små kantarellerna på vägen dit. Det är så god luft nu också, varm och skön. Vi kan njuta sensommarkvällar ute på bron, bland tända ljusen och busiga ungar som är uppe alldeles för sent.. morgnarna är svala, och så vackra.
Idag packade jag med mig alla småungarna, barnvagnen, fikapackningen, bärplockaren, hinkarna och så vidare.. och så drog vi till skogen, igen! ”Mamma, du är SKOGSTOKIG!”, sa barnen och gapskrattade åt att kunna använda ett så busigt uttryck. Ja, jag är skogstokig.
Samt skörda-, bunkra-, och påta inför höst- och vintertokig! Blir nipprig bara jag tänker på det. Att kunna fylla frysarna med rikedom vi får från älskade naturen, alldeles gratis. Sån LYX!
Och när det serveras en regndag, som häromdagen, en riktigt redig en från morgon till kväll. Då! Då är det för trevligt att reda ordning på hemmet en skvätt, skrämma bort lite tvätt och dra igång ugnen för att baka lite gott till fika, tycker jag. Ser ni där i köksfönstret, förresten! Senaste loppisfyndet, vågen, så fin eller hur? Det känns som att den alltid har stått där nu. Så bra passar den in.
Slumra på sofflocket är inte fy skam det heller, hälsar Lill-Tusse! Medan lilla mästerbagaren hellre ville baka ännu en kaka i livet. Denna gång, Hallonmums!
Hallonmums med vit choklad! Kära nån. Omåttligt gott. I långpanna, förstås. Långpannekakor är livet, ju. Att kunna fika med ens och sen frysa in resten, för att kunna plocka fram när det är fikaläge igen.
Kanske ni vill ha receptet?
Ja jag tänkte väl det! Det kommer här;
hallonmums med vit choklad
Kakan:
- 225 gram smör
- 5 st ägg
- 5 dl strösocker
- 7,5 dl vetemjöl
- 4 tsk vaniljsocker
- 1 msk bakpulver
- 2-3 deciliter hallon (färska eller frysta)
- En nypa salt
Glasyren:
- 150 gram smör
- 100 gram vit choklad
- 2 dl hallon
- 2 msk vaniljsocker
- 6-7 dl florsocker
- Kokosflingor
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175 grader och klä en långpanna i bakplåtspapper.
- Vispa ägg och socker vitt och fluffigt! låt det ta 10 minuter om du har möjlighet, det är här du bestämmer hur härlig kakan blir. vispandet är himla viktigt!
- Smält smöret.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke.
- Hiva ner mjölblandningen och det smälta smöret ner i smeten, rör om till en slät smet. Häll upp smeten i formen.
- Tryck ner hallon ordentligt i smeten.
- Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Låt kakan svalna helt innan du häller på glasyren!
Glasyren gör du såhär:
- Smält smöret tillsammans med hallon i en kastrull.
- Grovhacka chokladen.
- Häll det varma smöret över chokladen och rör tills all choklad är smält.
- Sikta ner vaniljsocker och florsocker och rör tills glasyren är helt slät.
- Häll glasyren över kakan och toppa med kokosflingor.
Låt kakan svalna och skär sedan med en vass kniv, i önskat stora bitar. Avnjut till en varm kopp kaffe eller ett iskallt glas mjölk. Kolavippar av bara tanken! Kakan satt också så fint efter en god middag, som en efterrättskaka alltså. Både god att äta OCH fin att se på. Kul ju!
Emmeli
…
Det låter gott…måste provas😋
Väldigt rolig kaka att ha i frysen, har plockat fram den till spontana fikor flera gånger nu och den uppskattas så! 😀