Det är fredag och vindarna är så ljumma.

Solen gassar och för varje timme som går blir det bara grönare och grönare. Ungarna springer i detta nu genom vattenspridaren, äter isglass, hoppar studsmatta och bara osar försommarnjut. Det känns nästan som att vi gick från senvinter, kall vår, direkt till högsommarvärme!? .. igår under långprommisen med Fru B, gick vi förbi snöhögar, mitt bland alla illgröna nyutslagna björklöv, liksom..

Fikasugna, det kan man bli för mindre än detta ljuvliga som pågår nu. Jag har två favoritrecept för denna tid på året, som går att variera i oändlighet.

-Knäcktäcket till alla sommarens pajer, nog den godaste sommarpaj jag vet , Recept HÄR

… och också en segmjuk kaka, enklaste sortens, som du kan peta ner vad frukt, bär eller rabarber du nu önskar… otroligt god!

Håll tillgodo, här kommer receptet!

Segmjuk frukt-, och bärkaka!

  1. Dra på ugnen på 175 grader
  2. Vispa lite snabbt ihop 3 ägg med cirka 2-2,5 dl socker (beroende på om du har syrliga rabarber eller söta hallon/blåbär liksom).
  3. Rör i 3 dl mjöl.
  4. Smöra och bröa en springform i någon lagom storlek.
  5. Häll i smeten i formen och toppa med det du nu önskar; några nävar hackade rabarber/någon deciliter hallon eller blåbär.. eller några skivade äpplen…
  6. På toppen av kakan hyvlar du över 75-100 gram smör (jag gillar ju smör så ni kan lätt gissa vilken mängd jag väljer) samt dofta över lite mald kardemumma, bara lite grann, det ger en sååå fantastiskt god smak, oavsett fyllning.
  7. Skjuts in i ugnen, cirkus 25-30 min, du får hålla lite utkik.. med önskan om en härligt gyllenbrun yta där smöret blivit sprött och kakan är genomgräddad.

Mitt absolut bästa tips att servera både pajen och kakan till, är min enkla, enkla vaniljvisp som du gör i ett nafs.

VANILJVISP

3 äggulor

3 msk florsocker

1 msk vaniljsocker

2 tsk äkta vaniljpulver

3 dl vispgrädde

  1. Blanda äggulor, florsocker och vaniljsocker, vispa detta pösigt, går i ett kick
  2. Vispa sedan grädden och blanda den med äggsmeten, rör ihop allt till en tjock kräm.

KLART! Klara färdiga NJUT!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4