I en nu för tiden, av oss alla uppskattad septembervana, så var det nu dags för Årets Stora Äppelmustar-dag!

Det är gott att börja kunna se ett mönster, årstid för årstid, när vi behöver göra vad här på gården, för att ta hand om allt. ”Första veckan i september, då tar vi hand om äpplena. Makar mos och pressar must”. Så är det.

Så direkt efter söndagsfrukosten, så gav vi oss ut. Septembersöndagen, för prick en vecka sedan, alltså.

Alla är involverade. Högt och lågt.

Både det jättestora och det lilla äppelträdet, Säfstaholm, plockas.

Det är klättrande, äppelplockande ungar och vuxna i varje äppelträdsvrå.

I år, är det ett fantastiskt äppel-år. Otroligt mycket äpplen. Ingen rönnbärsmal. Bara en enorm mängd av saftiga, vackra, så goda äpplen.

När vi plockat klart, kom vår Pinglan-granne och hjälpte oss med hackandet av äpplena. Något som nu blivit tradition. Och ni kan bara ana, vad vi tycker om denna människa. Hon är helt, helt, helt fantastisk. ”Ett utav våra sändebud från Gud”, brukar jag säga. Hon flyttade hit till ”Bullerbyn” för några år sedan och då levlades liksom livet upp här. Så tacksam för henne! <3

Äpplen hackas i kvartar och krossas sedan. Bonden Blom har gjort en finurlig anordning så borrmaskinen kan användas, så slipper vi handkraft i ett utav momenten.. Mycket smart!

Äppelkrosset läggs sedan i pressen och där, krävs handkraft. Och ur arbetet, tappas en så fantastiskt god, så ren och lagomsyrlig äppelmust.

Nånstans på mitten behöver vi brakfika. Bullar och surdegsbröd (med äppelmarmeladen ni fick recept på HÄR), en himmelsk hallonkaka med toscatopp (som jag helt glömt att ge er receptet på) och så provsmakas det äppelmust förstås.

Fast vissa föredrar fortfarande ”pupp” och tycker att det är godare än allt han kan tänka sig. Vår älskade lilla snart-treåring.

Hundratals kilo äpplen hackades, krossades, pressades och flaska, efter flaska fylldes. Vi tappar upp äpplemusten i rengjorda pet-falskor och fryser sedan direkt musten, då behövs inga som helst andra ingredienser och musten kan hållas precis så som vi vill ha den; gjord på enbart, enbart saften från våra äpplen.

Den här synen gör mig alldeles varm. Alla hjälps åt, av liv och lust.

Och förutom att jag kanske hinner baka ännu någon fler äppelkaka av något slag (den HÄR var längesedan och är en riktig favorit) innan äpplena är borta, ja, då är allt äppelskördande KLART. Och vilket äppel-år. Ja, kära hjärtanes så underbart.

Ett sådant rekord-år i år!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4