Det är några dagar kvar till jul och i köket spisas, bakas och karamellkokas det för fullt.

Nyss nattades ett gäng pirriga små.. imorn tar vi jullov tillsammans. Något vi alla behöver så, eller hur?

Och just det! Ni undrar över hur jag gör våra julköttbullar. Faktiskt, på precis samma vis som alla andra gånger under året. På min mamma Birgits vis. Jag har inget prick och precist recept, har gått köttbulleskola hos mor och där handlar matlagningen mycket om att gå på känn.. men kanske, kan jag i alla fall förmedla något slags grundrecept till er.

Håll tillgodo!

Köttbullar, på mamma birgits vis.

(av 1 kg blandfärs)

Ta fram en redig bunke, häll i 2 dl grädde, strössla i en knapp dl ströbröd och låt alltsammans svälla för ett slag. Under tiden, fin-river du en gul lök. Blanda sedan i löken med ströbrödssmeten.

Nu, ska smaken på köttbullarna sättas och det, med massor av goda kryddor och örter. Det blir aldrig aldrig prick likt, två gånger i rad. Men i runda slängar; ett par matskedar dijonsenap, redigt med någon god ört (oregano och /eller timjan), malen kryddpeppar (våga ös på, den här gör massor för goda smaken!), en dutt paprikapulver, svartpeppar och så salt förstås. Blanda nu i 1 kg köttfärs och två ägg och blanda till du har en fin och slät smet.

Nu är smeten klar och här låter jag den gärna stå, åtminstone någon timme, men gärna från ena dagen till den andra. I kylskåp, givetvis!

Trillar sedan tålmodigt små köttbullar som steks.. i smör, förstås!

Antingen steker jag färdigt köttbullarna i stekpannan eller som idag, när det handlade om en smet av cirkus 2,5 kilo.. då trillades köttbullar, som sedan stektes för god yta i stekpannan och sen skjutsades gänget in i ugnen och fick gå klart där i 175 grader. Supersmidigt och blir jättegott!

Och nej, jag iddes inte (pga att ”jag råkade börja måla hallen mitt i alltihopa”….) trilla av hela smeten, utan gjorde en köttfärslimpa av en del som fick bli till dagens middag. Köttbullarna fryses nu in och under jullovet kan vi plocka fram och njuta..

Såå i runda slängar så, går det till när jag gör köttbullar (biffar eller köttfärslimpa) på Mamma Birgit-vis. Målet är att det ska smaka som mammas. Godast så.


Emmeli

G-VMBJT57ZE4