Det är citronpaj du ska bjuda på i sommar!
Jag, mannen och vännerna blev ”heelt hooked” av den där fräscha, krämiga, syrliga, citrongula pajen, som jag testade att göra för första gången häromdagen. 5 av 5 M får den av mig. 😉 Mmmmm….
Citronpaj:
För 6-8 personer.
PAJDEG:
- 150 gram smör
- 3 dl vetemjöl
- 3 msk florsocker
- ca 1 msk kallt vatten
1.
Blanda snabbt ihop pajdegen i en matberedare eller för hand. Kavla ut den anpassad till en form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter och lägg i. Nagga och ställ in i kyl minst 30 minuter. Förgrädda i 225 grader i ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader.
FYLLNING:
- 3 dl vatten
- 1,5 dl socker
- 1 dl majsstärkelse
- rivet skal och saft ifrån två citroner (alternativt skal och saft ifrån EN citron och EN lime- det måste ju blir gott!?)
- 4 äggulor
- 2 dl vispgrädde
2.
Blanda vatten, socker, majsstärkelse och skal och saft ifrån citronerna. Sjud upp under omrörning till det tjocknar. Dra kastrullen åt sidan och rör ner äggulorna, en i taget. Rör ner vispgrädden. Bred ut citronkrämen i pajskalet. Grädda i 175 grader, 25-30 minuter minuter eller tills citronkrämen precis stelnat.
GARNERING:
- Jordubbar eller hallon
- Citronmeliss
- Grädde
3.
Servera pajen ljummen eller kall. Toppa med bären och en kvist citronmeliss. Serveras med en stor klick grädde!
Dofta över lite florsocker för en liten extra-piff!
Sen har jag bara en sak att säga:
Njuuuuuuuut!
Senaste kommentarer