Vi har novembertisdagkväll.

Det är skönt och lugnt. Och det gick ju bra, det där skrivandet med bäbis, menar jag. Och så mysigt det är, den där grejen snart kommer pappa hem från jobbet-grejen, nu när Sixten börjar förstå mer och mer. Han blir överlycklig när han ser sin pappa och när jag pratar om pappa med honom, så skiner han som solen.

IMG_1007Det är en höjdare att få höga torn byggda till sig, som man sedan bara kan drämma ner i ett nafs. Tjoff och pang!, säger Minimannen och skrattar åt raset.

Ikväll blev det jordens enklaste och godaste fisksoppa till middag. Den åt vi för första gången för snart fem år sedan. Det var när jag och mannen var och gjorde alla intagningsprov till musikhögskolan. Jag kommer så väl ihåg, min första Piteåvistelse. Det var 28 minus, svinkallt, snö upp över öronen och vi fick bo hos älskade hjärtevännerna under dessa sökningsdagar. Då, fick vi även bli bjudna på den här soppan. Ett recept jag glömt bort ett tag, men som jag idag kom på och blev så himla sugen på.

Världens godaste fisksoppa

IMG_1001

Vad behöver jag, till typ 4 portioner?

  • En rejäl bit purjolök
  • Ett par matskedar tomatpuré
  • 500 gram krossade tomater
  • Några deciliter grädde
  • Curry, massor av curry
  • Ett par fiskbuljongtärningar
  • Och vad Du nu vill ha i; torsk, räkor, lax, crabsticks… torsk och räkor körde jag idag, lyckat!
  • Salt, peppar och någon tesked dill

IMG_1004

Och sen då?

  1. Strimla purjon och fräs i en kastrull
  2. Strössla på riikligt med curry. Det kommer inte smaka så mycket curry som man kan tro. Så dra på! Samt en rejäl klick tomatpuré.

IMG_10033. Häll på krossade tomater och lika mycket vatten.

4. I med buljongtärningarna

5. Låt koka upp! Smaka av och salta efter tycke och smak. Samt strössla i lite, lite dill.

6. Häll på grädde, så mycket du vill ha. Men i alla fall ett par deciliter.

7.Idag hade jag torsk i, och lät den koka med bara på slutet, så att den inte blir tråktorr. Och precis, precis innan jag sa NU ÄR DET MAAAT!! , då puttade jag ner räkorna, samma gäller om jag har i crabsticks.

IMG_1025

Soppa, en mörk novemberkväll. Det kan nog inte bli mer klockrent!

IMG_1033

En klick créme fraiche och en bit surdegsknäcke med massa smör och ost på. Oooh..

IMG_1045 IMG_1038Nu är det sådär kolsvart igen. Men det gör absolut ingenting. För här inne är det varmt, vi har ätit god fisksoppa till middag och den typiska jag-smyger-fram-julen-i-form-av-en-stjärnljuslykta-lyktan står och lyser i fönstret. Eftermatenkaffet är färdigbryggt och väntar på att sörplas och i soffan sitter dom två männen jag älskar till månen och tillbaka, tusen gånger om. Minimannen och M.

En novemberkväll i lyan.

Må så gott!

Kram/lillafrun

G-VMBJT57ZE4