IMG_7130

Nämen, alltså.. dom blev ju så gooda dom där!

 Utgick ifrån detta recept; (klicka HÄR), och frispelade därefter… typ valde att göra egen mandelmassa, (vilket alltid blir såå gott!!) och minskade på lite socker och så vidare. Så, nedan kommer mitt recept.

Citron- och Limebiskvier á la Emmeli.

 

Till cirka 25 biskvier behöver du:

Botten;

4 dl sötmandlar

4 bittermandlar

2 msk vatten

3-4 dl florsocker

2 äggvitor

 

Fyllning :

200 gram rumsvarmt smör

2 äggulor

3 dl florsocker ( eller mer )

Näästan en hel citron (skal + saft)

En lime (skal + saft)

1,5 msk vaniljsocker

Topping : cirkus 200 gram vit choklad

IMG_7128

Och, hur gör man nu då?

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mixa mandlarna till ett mjöl (med skal och hela baletten, det blir bara godare tycker jag!).
  3. Blanda mandelmjölet med resterande botten-ingredierna. Hiva i mer mandlar eller florsocker (välj själv) om du tycker att smeten blir för lös…smeten ska inte flyta ut alldeles, liksom.
  4. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper. Grädda i mitten på ugnen i cirka 10- 18 minuter… dom ska fortfarande vara lite sega i mitten.
  5. Rör  ihop ingredienserna till smörkrämen. Smaka av, så att du får den så söt och syrlig du önskar. Blir krämen för lös får du ta mer florsocker i den.
  6. Bred sedan ut ett lager på ”undersidan” av biskvibotten.
  7. Skjutsa in bottnarna i frysen eller kylen, medan du smälter chokladen på svag värme.
  8. Håll sedan i botten och doppa dem i chokladen.. chokladen får inte vara för varm, då finns risk att den åker rutschkana av botten. Chokladen ska vara sval….
  9. In i frysen igen med biskvierna… och vänta på kalastid! … ptja, eller ät på en gång!

IMG_7132

Alltså, så himla goda. Ni måste prova!

Idag har vi tisdag och gottekakorna sover i frysen och här är det vardagmorgon med stekta ägg som önskat och efterlängtad kaffekopp för mor. Mysigt. Fast jag är ruggigt risig, faktiskt. Tappade ju rösten huxflux natten mot söndag. Och idag vaknar jag som en kraxig och snooorig kråka. Fasligt dagvill lyckades vi visst bli den här veckostarten också, då vi ju hade Lyxmåndag igår. Känns lite som måndag idag, mao. Men det ska nog reda sig!

Och tack, till er som var så himla gulliga och engagerade er i mitt glasögonvelande igår. Mycket uppskattat från en Stor Velpottat. Nu är glajjor beställda!

Ha en bra daag!

 

 

Lillafrun