Januari månad.

Har tillbringats, renoveringsmässigt alltså, till att ordna övervåningen ett tak. I alla sina rum.

Vi har jobbat på, allt vi bara mäktat med. Och framåt har det gått. Vi fortsätter dela upp oss för det mesta. Jag och kidsen är ett dreamteam. Mannen och hammaren, ett. Och vid tillfällen värda guld, både med hammare och öppna famnar, middagsbjudande och kärlek; Våra föräldrar. Alltid, alltid, alltid värda att nämnas för det dom gör för oss.

Så. Vi tar en kik.

Nu har det gått några dagar sedan dessa bilder togs och saker har hunnit hända sedan dess.

Den översta brädan av locktaket, är spikad i samtliga rum. Två lager kvistlack på varje liten kvist. Följt av första lagret linoljefärg. I badrummet har pärlspont kommit på plats. 

På lördag väntar spikande av själva lockbrädan, så taket ser helt ut. Efter det. Har vi tak, i hela övervåningen. På riktigt, det pirrar i magen när jag skriver orden.

Superstökiga korridoren/hallen.

Storebrors rum.

Lillastorasysters rum

Den synen ni ser nu.. med stupet till trapp. Kommer så småningom att byggas igen och trappan kommer komma upp på helt annat ställe. Det blir härligt.. så slipper man den läskiga smala spången som nu är, för att komma bort till barnrummen..

En massa svar på frågor, kommer här! Fråga på eftersom också, jag försöker vara flitig att svara er på allt ni undrar ju… vad än det gäller. Jag kommer att slå ihop en drös frågor ibland, då dom är så lika.

1. Hur många rum finns på övervåningen? Och ska alla bli klara (typ) samtidigt? Hur många sovrum kommer det att bli där uppe? Hur många rum blir det? När är planen att ni ska bli klara? När är planen att ha det klart? Har ni någon tidsplan för när det ska vara färdigt?


– 
I detta nu finns det sex rum, plus en hall, korridor eller vad man väljer att kalla det. Vi tänker oss att Päronsovrummet samt barnens rum är prio ett. Men vi betar av, eftersom. Det kommer minst bli tre sovrum där. Vi har ett stort rum vi inte riktigt vet vad det blir… kanske ett arbets-, umgås-, gästrum.. Angående när ska bli klara är prick hur svårt som helst att säga. Vi gör ju allt själva. Det beror alltså på så mycket i livet huruvida vi hinner/orkar/vill/kan arbeta. Men vi är peppade. Barnen är guldgrisar som både tycker om att vara med och är schysta mot oss och sover alltid som smågrisar.. vilket gör att vi orkar mycket. Så vardagkvällar och en del tid av helgen jobbar vi på. Det vooore ju underbart om det inte är allt för många månader tills vi sover där uppe.. i alla fall i ett rum. 

2. Finns det något ”scenario” du drömmer om som har med övervåningen att göra?

– Alltså.. Sixten har redan börjat leka på sitt rum. Det vill säga bland rangliga gamla golvplankor, bara timmerväggar och förvisso ett halvklart tak. Men tänk.. att gå från ena rummet till det andra, stryka handen längs vackertapetserade väggarna, känna såpadoften från torsdagsstädningen… lomma in i vårat stora luftiga sovrum, stå framför spröjsade fönstret och titta ut. Utsiken är fantastisk.
Det. Kan jag fantisera om. Det är ej heller så otroligt långt fram… hoppas vi.
Men ska jag heeelt spåra, och riktigt drömma mig bort, så fantiserar jag om när det där vackra stora badrummet är klart, tassbadkaret är fyllt av av varmt vatten, ljusen är tända högt och lågt, kristallkronan i taket glimmar, stjärnhimlen utanför likaså…och jag kryper ner i badkaret och värmer en vinterfrusen kropp… Alltså. MEN VAKNA, EMMELI! … det är långt dit.

3. Gör ni egen lockpanel eller har ni köpt?

-Vi har köpt! Berättar mer om taket en annan gång!

4. Hur blir planlösningen på övervåningen, antalet rum och så? Hur kommer planlösningen se ut? Jag skulle så gärna vilja se en översiktsritning, kan du bjuda på det?

-Rumantalet kan du läsa om högre upp. Men planlösningen har många frågat efter, ska försöka ordna en sådan!

5. Var det en skorsten i tegel jag skymtade? Ska ni ha kvar den synlig?

– Om du menar det du sett i vårt blivande sovrum, så svarar jag nej. Där kommer en platsbygd stor garderob att vara. Ute i hallen/korridoren syns ju också skorstenen, då i puts. Den kommer putsas om och målas. 

6. Bygger ni till några väggar? Eller tar ner? Har ni ändrat något från ursprunget?

– Den enda vägg vi rört är den som var avskiljande mitt i hallen/korridoren. Kika HÄR så förstår du. Annars är svaret nej!

7. Tar ni vara på det som finns eller byter ni ut allt? 

Vi försöker självklart ta tillvara på allt vi kan… men det är just bara två golv som är vad vi kaanske kan rädda. Vi hoppas innerligt på det! Annars finns det liksom ingenting där uppe. En timmerstomme bara.

8. Vad använder ni för material?

Oj, stor fråga! Men.. Virke i världsklass från lokalt sågverk. Duken vi sätter nedanför alla takreglar, är en diffusionsöppen ångbroms som hjälper gamla timmerhuset att andas på det sätt det vill. Locktaket kommer från ett lokalt hyvleri. Så småningom kommer isolering att sprutas in och det är en (miljösmart!) cellulosaisolering (läs mer om den HÄR) gjord av gamla tidningspapper. Fortsättningsvis kan man säga att det enda riktigt moderna material vi kommer använda, är gips till väggarna! Angående el är ju allt modernt om man jämför med 1800-talet, hehe!
Ni får självklart veta mer eftersom vi jobbar!

9. Vad ska ni ha för rum? Är allt sovrum?
– Det blir ett trapprum när man kommer upp för trappan (trappan som ska flyttas från där den är idag). I anslutningen till ett stort rum, så kallat Stora Rummet, just nu. Vi vet inte vad vi ska ha det till, exakt. Utöver det, två barnrum. Tjugofyra kvadrat härligt rymlig hall/korridor. Ett stort Sovrum. Samt ett drygt tio kvm stort badrum.

Ett tredje plan är förberett… kanske får Minimannen flytta dit när Lillebror önskar eget rum… 

 

Puh. Sådärja. Mastodont renoveringskvällsläsning från mig till er. Jag tog inte med alla era peppande ord som ni också sände i och med frågestunden. Men TACK, vi läser varendaste ord och blir så glada!! 

 

 

Lillafrun