Det var dags för ettårsplanten att få flytta ut!

Och efter att varsamt ha petat ner frön i gamla plastkrukor, där i snöiga mars.. vattnat och ombesörjt. Sett fröna gro, skola om pluttarna som till sist växer ur sina krukor och bara längtar ut. Då, är det så fräsigt att till sist få plantera ut alltsammans i rabatterna, där ute i riktiga livet, och bara invänta magin efter ännu mera vattning och tid.

Som ni ser hade jag förstås min lilla Juniflicka till hjälp.

Min ettårsplant hade kunnat vara större, sannerligen. Men småvännerna fick det kämpigt i snöiga, kalla dagarna i början av maj.. när jag så glatt flyttat ut dom dit efter en så sommarvarm april… jag förmådde mig aldrig att kånka in alltsammans till varma hemmet igen, så ja.. lite för mörkt. lite för kallt. men vi har kämpat på bra ändå, tror knappt en endaste liten en kolavippat så det var en härlig mängd att plantera ut häromdagen.

Dubbla jordgubbsröda zinnior. Rosenskäror i färg jag i minns eftersom påsan hivats iväg. Praktvädd i rosa som jag ser fram emot med spänning. Och barnens solrosor i rosa-gul-röd.

 

Tobaksblommor storlek stor ifrån mor. Dom doftar så himmelens gott!

Så, bland perenner och rosor duttades småplantorna ner.

Ett litet spadtag, vattning i lilla gropen, ner med plantan och pytsa jord i kring. Vatten till sist också, förstås.

Det ser ut som det gör alltså, när det är nyplanterat. Men redan till kvällen syntes det att plantorna tagit sig och såg så lyckliga ut där i stora landet.

Pionknopparna gör mig pirrig i magen. Smultronplantorna likaså.

Jag fick en fråga hur vi gjort rabatterna. Dom är grävda av min papps. Friade från torv. Påfyllda med Guld från Lagårn….kogödsel alltså. Som vi tagit från gödselstacken… brunnen sedan vi vet inte hur många år. Brunnen kodynga och vanlig planteringsjord, det är vad rabatterna fyllts med. Hoppas på att det ska vara gott för de gröna darlingarna.. det verkar så redan nu, faktiskt!

Juniflickan vattnar smultronplantor.

…Fast inga köpta stora varianter i den där kanten, som i den i andra ytterkanten. Nej här, där Skrållan står har vi gjort ett försök att gräva upp vilda smultron och plantera ner. Det kan bli bra, eller inte. Vi håller tummarna! Så roligt att testa. Jag tror att det är så man behöver göra med trädgård. Bara köra och våga prova sig fram.

Vi hoppas på en härlig blomsterrabatt!

Ja. Nu är även småplanten i jorden, kvar är vattning och blomningslängt!

… och för sjutton! – Dahliorna!! Dahliorna, ska förstås också ner där i jorden.. men jag väntar i det längsta för att inte frosten ska skrämma livet ur dom.

Nu fortsätter onsdagen här. Jag har en lång att göra-lista för dagen, men betar av den allteftersom livet styr. Ett utav dagens absolut viktigaste att-göra, är att dofta äppelblom. Viktigt, ohhja!

Må gott fina ni så hörs vi snart igen!

 

Lillafrun

 

 

G-VMBJT57ZE4