Ni önskade middags- och lunchtips!

-Såklart ni ska få det!

Vi har haft en period där matinspirationen ej har varit på topp, men vad tusan. Vi har snurrat runt på klassiska småttingsrätter som man vet äts även om febern trilskar eller så. Ni vet, köttfärsssås och spagetti, lax med världens godaste sås (HÄR), ja X antal paket fiskpinnar har också hivats i stekpannan senaste tiden. En enkel men god kycklinggryta (exempelvis den HÄR) och på fredagarna har vi oftast landat i tacos. HÄR finns ett stort inlägg med många goda middagsrecept samlade!

Är det som allra bäst snurr på kockandet, så slipper jag oftast laga något nytt till lunch till oss här hemma (mannen har förstås alltid med sig matlåda på jobbet!).. och kan för det mesta värma rester från gårdagen eller någon dag tidigare, till lunch. Ibland lagar jag förstås nytt när jag har lust, en fräsch omelett eller överraskningspannkakor till ungarna, det slår ju aldrig fel liksom. Men, det är så jäddrans smidigt med restmat i småttinglivet, och vi är inte knussliga på att äta samma maträtt två gånger på raken! Och för allt i världen! Så slänger vi så lite mat det bara, bara är möjligt!

En vecka hade vi visst lite lust för ny inspiration och sökte efter ett nytt recept för oss. Nasi Goreng. Så himla gott. Mycket blev det också. Vi tvär-bjöd över Svärisarna på vardagmiddag och ändå hade vi mat i flera dagar därefter.
Receptet kommer här;

Nasi Goreng!

Du behöver (4 portioner):

 • 1 hackad gul lök,
 • 1 finhackad vitlöksklyfta´
 • 2 tsk curry
 • 0.5 tsk gurkmeja
 • 3 dl basmatiris
 • 6 dl vatten
 • 4 ägg
 • neutral olja, till stekning
 • 300 g strimlad kyckling
 • 0.5 tsk salt
 • 200 g mix av frysta ärter, majs och paprika

Gör såhär:

 1. Fräs lök, vitlök, curry, gurkmeja och salt i olja i en kastrull tills löken är mjuk. Tillsätt riset och rör om. Häll i vatten och låt sjuda under lock tills riset är klart, ca 20 min.
 2. Stek äggen i olja på valfritt sätt. Krydda med salt. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingstrimlorna på hög värme. Salta när kycklingen fått lite färg, tillsätt sweet chilisås och stek under omrörning tills all sås fastnat på kycklingen.
 3. Vänd ner kycklingen och ärtmixen i riset och servera med de stekta äggen och extra sweet chilisås.

Enkelt, billigt (!) och gott!

Nu väntar tisdagkvällen här för oss. Jag och barnen är rödblommiga efter många utetimmar. Morgonens vintermunderingar fick till eftermiddagen bytas ut till fodrade regnställ. Håhå, sicket vårtecken säger denna hemmamamma jublande! Alltid samma ljuva känsla, när lager på lager minskas och känslan av att ”vi har allt framför”, fyller kropp och knopp. Vad mer vi påtat med kan ni kikar på instagram stories! Det är mycket ovisshet och rörighet i världen, men låt oss göra det bästa av situationen. Till och med jag, som är Rädd För Allt och Lite Till, försöker hålla mig lugn och lyssna till restriktioner, inte hispa upp oss i onödan men absolut ta detta skitvirus på fullaste allvar.

Vi hörs snart igen!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4