Såklart ni som undrar, ska få veta hur jag gör då. När jag omskolar småplant, alltså!

Som vanligt; ”alla gör vi olika, men se på tusan, det blommar ändå!”. Tänk så. Och tvivla inte på dig själv ifall du inte gör likt någon trädgårds-omtyckare som du spanat in.

Såhär gör jag;

När bredsådderna (byttorna där jag tryckt ner en hel massa fröer i samma bunke, för förkultivering) växt till sig och det synligt är taskigt med plats att växa på, då är det dags. Att skola om. Här i bild ser ni en bunke rosenskära som jag bara inte så schyst, men ganska försiktigt, vält ut.

Drar sedan försiktigt, försiktigt i toppen av en planta och får då detta i handen..

I en kruka som är ca 12 centimeter i diameter, fyller jag med planteringsjord (helst Hasselforsgardens.. finns på exempelvis granngården) gör jag tre hål ända till botten. Sätter ner planta för planta, så att dom bottnar och plötsligt har dom där rangliga typerna, kommit väldans mycket djupare och kan börja bli kraftigare till växten.

Vattnar lite försiktigt sedan!

… det här är en meditativ stund.

Och när jag bredsått och strött ut alldeles ohyggligt många frön, som här ovan, Blomstertobak. En skog av tobaksblommor.. som skulle ta mig en evighet att skola om, om jag skulle ta miniplanta för miniplanta..

I dessa fall, välter jag ut bunken som alltid, men delar nu blomsterkakan, tussvis…

-Sådärja!

Redo att bäddas om i ny planteringsjord och större utrymme att växa i.

Ni ser. Jag strösslar ut tussarna lite hipp som happ. Det är tusan inte så noga. Det kommer växa fint. När dessa tussar om några veckor växer ur sin krukor ytterligare en gång.. kaan man skola om ännu en gång, men det ids jag ej. .. då får stackarna tappert vänta på utplantering istället..

Här har vi o-omskolade astrar i en bytta, rosenskära i en annan. Den tredje byttan till vänster, är precis-omskolad praktvädd.. finurligt med godislådorna, där ryms det en hel hop… bra, med tanke på att detta blomsterpyssel inte har så mycket plats inne hos oss egentligen..Så jag trycker ihop mina små vänner, många i samma kruka, just för att spara plats…

Nu är precis alla plant omskolad.. och åter flyttad till fönstersmygar uppe på övervåningen..

”Det är ju lite besvärligt att renovera, när det är en hel blomsterfarm i vägen!”.. så lät häromdagen när jag tuffade upp på övervåningen med dom sista småkrukorna.

Hej hej övervåningen!

Såhär ser det ut i/framför flera av fönstren..

..Och när vissa plantor (exempelvis rosenskära, zinnia..) börjar växa till sig, fått minst tre bladpar..

Då, gör jag något som gör lite ont i kroppen men som ger stadigare plantor..

Praktvädd..

.. tilllsammans med rosenskära, luktärter och andra favoriter.

.. som sommaren lång gör trädgården så vacker och dessutom blir till vackra buketter att plocka in, en efter en. Sommarlyx på den högsta av nivåer om ni frågar mig!

Allt gott, så hörs vi snart igen!Emmeli

G-VMBJT57ZE4