Första decemberdagen är här och den har varit så vacker här i norr.

Kall och gnistrande. Med sånt maffigt månsken till morgonen följt av den klaraste decembersolen under dagens få ljustimmar. Efter utestund gick vi in och slog på ugnen. Att baka är ett höjdarpyssel.

Små snittkakor, alldeles särskilt bra idé. Så enkelt och trevligt att baka. Och så himla gott! Dessa snittar med saffran toppade med hackad mandel och råsocker, är så försvinnande goda!

Här kommer receptet!

Saffranssnittar!

Du behöver:

150 gram rumsvarmt smör

1,5 dl strösocker

1 nypa vaniljpulver

3  3/4 dl vetemjöl

1,5 msk ljus sirap

1 tsk bakpulver

1 g saffran

ägg, råsocker och hackad mandel till topping

Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper. Jag använder matberedare, men annars nyp ihop med händerna, alla ingredienserna, förutom råsocker, mandel och ägg.
  2. Dela degen i tre och rulla till tre längder. Lägg längderna på plåten och platta till lite med en gaffel
  3. Vispa upp ägget lite lätt och pensla längderna. Strö över hackad mandel och råsocker.
  4. Grädda längderna i mitten av ugnen i ungefär 10-11 minuter. Ta ut längderna och låt svalna lite innan du skär snittar av önskad storlek.

.. låt sedan älskade människor i kring, provsmaka! Men håll sedan kakorna lite i gömme, om du inte vill att dom ska ta tvärslut på en gång. Förresten! Gör dubbelsats på en gång. Lärdom till mig själv, alltså!

Försvinnande goda Saffranssnittar, alltså.

Nu, i vårt ”uteskafferi”. Gömda i kakbruken jag loppade en sommar på Gotland.

Emmeli