Hej inifrån odlingsvrån!

Vi har haft sånt flow jag och barnen och sått jag vet inte hur många fröpåsar… urtrevligt!! ..men ganska så snabbt märkte jag, trots att vi gjort som vi alltid gjort, att ”det här går ovanligt trögt”.. i vissa byttor gror det rätt så fint, i många trögt.. och i vissa har det inte grott alls. Jag har mumlat för mig själv.. ”den här såjorden är som en lera”..och efter att nu ha pratat med en vän i byn, som varit ut för exakt samma sak.. så kan vi konstatera att den billiga såjorden vi fick tag på på stora blomsterhaket i stan.. det var bara, bara skräp. En bra jord är så mycket viktigare än man tror. Hasselforsgarden har min absoluta favoritjord, men jag fick inte tag på deras såjord.

Jag sår i 2/3 plantjord och 1/3 såjord.. nu har fröna som orkat gro, knappt vuxit mer än någon centimeter på flera veckor, för den billiga skit-såjorden har liksom bildat en lerig kaka där man förstår att det är tungt för rötterna att ta sig fram.. så många små plantor är bortbrända. Men! Här ger vi oss inte i första taget. Inte andra och tredje heller (jo, jag har beställt fröer i minst tre-fyra omgångar denna säsong..)…

idag har jag försökt rädda småplant genom att skola om, vissa plantor som är redo att skolas om.. men vissa som egentligen är för pyttepyttesmå och som skulle kunna växa mer i byttan..men låter dom vara kvar i billig-jorden, kommer dom dö inom någon dag för så har händelseförloppet sett ut. Nu har jag, på det pillrigaste vis, bäddat om småplanten i hassefors-P-jord och hoppas så att alltsammans ska ta sig och orka leva vidare.

Zinnia är en tapper, otroligt lättodlad blomma som dessutom är hutlöst söt OCH står helt makalöst bra i bukett.. den är jag lycklig för att den klarat sig så bra. Väl redo för omskolning idag..

Pillrigt och roligt att skola om kralliga små liv. För fler ord om hur jag gör när jag skolar om småplant, kan ni läsa HÄR!

Här har vi ännu ett tappert gäng, en söt flox ´Cherrry caramel´, som jag är så himla längtig efter. Den ser så söt ut på bilden.. men jag ser att även den håller på och tycker att jorden är för lerkakig.. så inom kort ska den också räddas och skolas om i finjord.

I plastpåsarna står ett gäng luktärter som verkar komma finfint.. puh. Där är ingen såjord med alls, bara plantjord.

Förresten, HÄR har ni min bästa Luktärtsguide om ni ännu inte sått luktärter.. det är inte aalls för sent, tvärtom, perfekt tid nu!Åhåhå, jag äär så omåttligt pepp på en blommig sommar!

Mitt i allt hejdlöst världsligt krångel.. som att frön ej gror eller småplant dör.. så njuter jag. För här finns inte plats för press och prestation, vilja javisst! Viljan och lusten driver och fastän det är nog mycket pyssel att driva upp egen plant, när det går som hejsan.. så är det ändå så himla värt mödan även när det krånglar. Nu är jag så alldeles extra mån om att hålla dessa darlingar vid liv att när jag är här inne i odlingsrummet finns inte utrymme att tänka på annat än just precis vad jag håller på med, där och då..

Jag har målbilden framför mig… en skön dag i början av juni.. då står jag där på knä vid rabatter och odlingsbäddar och planterar ut.. och så direktsår vi i nya bäddarna också.. och tänk sen allt gott att äta och alla buketter.. åh.

Än om målbilden driver.. så är resan målet! .. händerna i jorden, fröna i den kupade handen, pillret, ömkandet, påtandet.. det är så själagott att ord ej finns. Dessutom, hela alltet tillsammans med dom där som är ägare av gummistövlarna som står parkerade precis innanför odlingsrumsdörren, liksom redo att hoppas i och arbetas i..

Hoppas att det går bra för er med era odlingar!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4