(I betalt samarbete med Norrmejerier!)

Vi har en hel hop med stjärnor i kring oss. Idag, vill jag hylla två utav livets vardagshjältar för oss.

Nämligen barnens Mormor och Morfar, min mamma och pappa.

Dom är inte bara två personer som gör gott för Norrland i bland annat valen att välja Norrmejerier och därmed stödja dom norrländska bönderna.. dom gör så mycket gott, för oss här på drömgården. En kärleksfallskärm att alltid lita till.. en burk Mormortrillade köttbullar att ta fram efter avslutad arbetsdag ute på gården eller pappsen med hundra lösningar på olika krux som dyker upp. Så värdefullt.

Det senaste året har varit tufft, för oss alla eller hur?

Nu ser vi fram emot ljusare, varmare, godare tider. Här hemma bakar vi tekakor i långpanna, svishar ihop blåbärssmoothies och bakar en god sockerkaka.. alltsammans gjort på produkter från Norrmejerier, såklart! Det solklara valet för oss!

Vi packar picknick-korgen full, toppar med några våriga penséer också, sen susar vi till barndomsbyn intill och hyllar två utav livets vardagshjältar! 

.. och ni! Kika vidare nedan så får ni recept på allt gott!

Tekakor i långpanna!

Du behöver till en långpanna:

  • 50 g jäst
  • 100 g Norrmejerier smör
  • 3 dl Norrmejerier mjölk (gärna 3%)
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 3 msk strösocker/sirap
  • 2 ägg
  • ca 13 dl vetemjöl special

Går såhär:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smöret i en kastrull, och tillsätt mjölk och vatten. Låt det bli fingervarmt, ca 37C.
  3. Rör ner degvätskan i bunken och rör tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, socker/sirap och äggen och arbeta sedan ner mjölet.. förstås allra enklast i en bakmackapär om du har en sån, annars är det bara sno på med musklerna (eller degkrokarna till elvispen borde gå?). Kör gärna degen i minst 5 minuter i maskinen. Degen ska vara smidig och inte kladdig.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 30 min. 
  5. Stjälp upp degen direkt på din bakplåtspappersklädda plåt och teyck ut den med händerna. Låt degen jäsa i ytterligare 30 min.
  6. Sätt ugnen på 225 c, och grädda tekakorna i mitten av ugnen i ca 20 min tills de fått fin färg. Dela med knip i önskad storlek på tekakorna.. och njuut med mycket smör och ost på!

Blåbärssmoothie!

Mixa:

  • 2 bananer
  • 2 dl apelsinjuice (eller två apelsiner)
  • 2 dl Norrmejerier naturell yoghurt
  • 2,5 dl blåbär

.. går det lite för trögt för mixen här, så skvätt i lite mjölk!

På toppen av gofikat, en klassiker! Mors sockerkaka! Men koppmåtten är nu utbytta i deciliter… fräsigt!

Mors Sockerkaka!

Ingredienser:

  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3,5 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
Gör såhär:

Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt (miinst fem minuter räservispande! Det är ju här man sätter fluffet på kakan!). Blanda ner smält smör och mjölk. Rör ihop dom torra ingredienserna och vänd ner i smeten. Häller all smeten i en smord och bröad form och grädda i cirka 25 minuter på 200 grader.

Mums va?

.. och tack Mamma och Pappa, för att ni finns. <3


Emmeli

G-VMBJT57ZE4