Nej ohnej, några sjutton sorters kakor behövs inte. Här väljs favoriterna ut, med omsorg. Som Astrids Mandelbröd. Enkla att baka, det blir många, ja en hel långpanna full. Fort går det. Och så är dom så omåttligt goda också!

Mandel och mörk choklad tillsammans. Mmm..

ASTRIDS MANDELBRÖD

Du behöver (Till ca. 50-60 stycken) :

250 gram smör

2,5 deciliter farinsocker

1 tsk vaniljsocker

4, 3/4 dl vetemjöl

150 gram hackad mörk choklad (ta en god variant, jag tog mörk bakchoklad från Fazer!)

200 gram hackad mandel

Gör såhär:

  1. Rör smör, socker och vaniljsocker poröst
  2. Blanda i mjölet, hackade chokladen och hackade mandeln
  3. Bred ut smeten i en smord långpanna
  4. Grädda kakan i 175 grader i ca 20-25 minuter
  5. Skär kakan i önskat stora bitar, medan den fortfarande är varm, men låt kakan svalna helt innan du lyfter upp den ur formen
  6. NJUT!

.. och nuu ni, det enklaste gottereceptet i mannaminne och exakt lika gott som enkelt. Håll i hatten, här kommer receptet på ”Grannfruns busenkla Julebräck”!

Grannfruns busenkla Julebräck

Lägg valfria chokladkakor (jag blandade vit med mörkare chokladsorter) i en bakplåtspappersklädd ugnsform, lägg chokladkakorna jämnsmed varandra. Skjutsa in i ugnen, i cirka 50 grader i sisådär 15-20 minuter tills chokladen smält. Ta ut formen, dra med en gaffel mellan chokladsorterna, bilda ditt eget chokladmönster liksom. Strössla över hackad polkagris och låt svalna. Bryt sedan bräcken i lagomstora bitar.. och akta dig så du inte ätit upp alltsammans innan godiset hinner hamna där i karamellburken inför julen…!

Må så gott i julestöket!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4