Nu ni, ska vi tjava in i matrummet tillsammans!

Ni undrar över alla möjliga saker där inne och nu har jag alldeles precis gjort lite höstfint här hemma, så jag passade på att knipsa ett gäng bilder i samma veva.. med andra ord, är vårt hem ICKE så här tillrättalagt särskilt långa stunder. Värt att förevigas, mao! Men det där är ni så kloka och förstår redan.. meen, jag säger det ändå.

Häng på nu!

Vi kan låtsas att vi går in i matrummet utifrån södergavelsidan.

In genom dom handsnickrade pardörrarna. Som kommer, likt alla våra fönster och dörrar, från Allmogesnickerier!

Ett otroligt hantverk som gör hela vårt hus så vackert, på både in- och utsida… ljuset genom vågiga kulturglasen är otroligt.

Vi stänger igen, så inte bäbisen rymmer!

Taket? Ett locktak vi fann när vi rev ner skivorna som täckte vackerheten, fram till förra hösten. Då, målat i klistrig limfärg. Nu, målat i matt linoljefärg.

Golvet? Också det golv som fanns under gräsgröna heltäckningsmattan. Nu, slipat. Och ett klassiskt skurgolv. Alltså enbart behandlat med linoljesåpa. Hur vi gör skurandet, kan du läsa HÄR.

Jag har gett mig in på ”uppdrag gardiner och gardinerstänger”, med full kraft nu. Flyttar runt och ger den skäggige gråa skäggstrån… men nu, nuuu har vi landat rätt här i matrummet. Sommartidens gardin har varit en skir, krämvit. Nu behövde lite mer ombonat. Ett par klassiska linnegardiner fick det bli.

Och en så fin, träbrun gardinstång.

Både gardinerna och stängerna kommer från Jotex. Gardinstången heter Lyra och gardinen heter Meja.

Det är nog så att gardinerna ska läggas upp en aning, ja. Men det tar vi ”sedan”… (läs: det blir nog så att min världssnälla svärmor förbarmar sig. <3).

Mattan. Är en äkta, o-äkta en. Från gul-blåa huset, ni vet. Om Salle-katten bara lägger av att ha den som klösbräda, så tänker jag att den ska få göra rummet tjusigt i många, många år. Kanske byter vi ut den mot sommartiden, men såhär mot höst och vinter är den otroligt härlig. Mycket prisvärd.

Det här är också det första rummet vi gör, som vi vågar färg på taklisten samt fönstersmygarna. Samma färg som har på golvsocklar och fönsterfoder.

Kulturhantverkarnas 2 % Grön Umbra, lite varmare i tonen än Gysinges, upplever vi. Här i matrummet var vi ute efter just den lite varmare kulören. Kulturhantverkarna har en otroligt trevlig linoljefärg, för övrigt. Vi köpte våran hos Colorama Lunde!

En liten väggsnutt har fått en vävd skapelse till gardin, draperi? Ja vad ska vi kalla den? Något som tar ner det ljusa i tapeten på ett så skönt sätt. Dämpar dessutom väldigt bra… barnabus och trumspel osv, kan ge ganska så fräsiga ljudnivåer om en säger så….

På tal om tapeten.

Den heter Esther och kommer från Boråstapeter. Fån Colorama Lunde, förstås. (Som ju alltid har prisgaranti på tapeter, otroligt lyxigt!)

Samtliga lampor är andrahandsfynd, som mycket annat här inne.

Kan ni till exempel förstå, att vi funnit både bordet och samtliga bruna stolar i vårt egna möbelförråd som ingick i gårdsköpet?

Hejdlöst lyxigt. Och dom finaste möblerna vi kan tänka oss. Dom, som hör hemma. Här.

Hela familjen trivs så gott i detta rum. Så fint att samlas här för middag.. förresten är en helgfrukost här inne, när solen skiner in, enormt härlig också. Spela spel. Bygga pussel. Sitta med kaffekoppen i finsoffan efter diskfejandet.. bara vara-vara.

Det var lite (mycket) om matrummet, det. Har du inte fått nog, så kan du kika på hela förvandlingen av detta rum HÄR. Från gräsgröna heltäckningsmattans tid framtill nu!

På återseende!

Ps. Snälla du, undrar du över något mer som jag kanske glömt svara på nu. Fråga då här i kommentarsfältet, så kan jag fylla på inlägget med mer info. Tack på förhand. Och God Kväll! 😉 Ds.Emmeli

G-VMBJT57ZE4