(Inlägget innehåller reklam för en lokal pärla; Klockestrands Såg & Hyvleri)
Många, många tänker nog nu; fy tusan vad drygt, ska dom hålla på och skura och skura stup i ett nu för att hålla golven i schack!?SOM FÖÖÖÖRR i tiden….!?
Men se, så fel. På 1800-talet var skurgolven mycket mer utsatta än vad dom är idag, vilket resulterade i mycket skitigare golv och därmed mycket tyngre jobb för den stackare som skulle skura dom. Man gick raka spåret från lagården och in i köket, med skorna på. Ptjaaa… det känns i och för sig igen här hemma också, men dom gångerna är förstås mer undantag än regel. Nä, snarare är det så att vi med dessa golv kommer undan tråkigt jobb som att vara rädd för att pinaler ramlar ner och pajar lacken, målade ytan etc. Vi kommer att skura kanske två gånger om året och vid dessa gånger kommer golvet att återförvandlas till ”som nytt” i fräschör med inslag av livet förstås, det kommer nötas och stötas.. men på ett vackert vis. Ingen lack, färg eller dylikt som kommer skavas bort. Träet kommer bara åldras och bli vackrare med tiden.
Känner jag mig själv rätt kommer jag nog vilja svabba av vid veckostädningen då och då också, men på övervåningen där det enbart är sovrum än så länge, kommer torkandet inte att behövas på samma sätt som nere med kök och hall och såna smutsigare, mer utsatta rum. I ett utav rummen på övervåningen fanns det ett golv, som vi har bevarat (det ska ni givetvis få se klart också!) men i övrigt har vi köpt alla rummens golv från Klockestrand Såg & Hyvleri. Ett massivt grangolv. Så otroligt fint och gott att gå på. Och finare kommer det bara att bli, med tiden som går.
Så hur ordnar vi oss våra 1800-talsaktiga skurgolv nu då?
-Skitenkelt. Kräver liten kraftansträngning bara. Svinkallt vatten. Och en bra linoljesåpa!
Jag använde vår Byggnadsvårdsbibel och där stod ”receptet” 2-3 dl såpa per 10 liter (svin)kallt vatten.
För att inte riskera att få några fläckar av intorkad såpa, så tog jag några plankor i taget och blötte med rent, kallt vatten med hjälp utav skurtrasan.
Sen körde jag igång. Skurade och skurade. I träets riktning gnodde jag på. Så gott jag orkade. Bra så.
Sen torkade jag bara av överflödet med kallvatten innan jag skurade andra halvan av rummet.
Hur många gånger man väljer att skura golvet innan det anses ”färdigt att användas”, är förstås upp till den som äger golvet… och förstås med tanken på vilket rum det handlar om. Skulle det nu vara köket där mat hamnar på golvet dagligen, ja då skulle jag nog gno på några fler varv än i ett sovrum, innan golvet fick sättas i bruk. Min make hade garanterat tänkt skura golven 17 gånger nu om jag känner honom rätt (haha, älskade M! Vet ingen så idog och noggrann!).. men, vi enades om att tre gånger får bli lagom för sovrummen där uppe.
Voilá! Här ser ni StoraLillasysters rum som är helt, helt klart. Idag har vi ”flyttpackat”, jag och min lilla flicka. Och imorn får pinalerna flytta in där.
Allt sker med sån andakt. Vårt hem växer fram, bit för bit. Vad roligt att ni vill vara med på resan! Tack för all er ständiga pepp!
Så fint det blir .👏🤗
Tack snälla!!
Jättefint! 😊 Hur mycket vatten ska man ha på golvet när man skurar? Finns det inte risk att det rinner ner mellan golvspringorna?
Jag tog tio liter till 3 dl såpa! Ang hur mycket vatten du kan ösa på med, så beror det på tätheten.. i vårt sovrum får vi vara lite försiktigt då det inte är helt tätt.. medan barnrummen där golven är spikraka och supertäta, där kan vi ösa på 😀
Åh jag blir alldeles salig. Så vackert och sånt pirr, att ni äntligen börjar flytta upp saker! 😊 Det är så fint att jag knappt finner ord. Och såpskurat golv, goals!
Jag blev tipsad att kolla in din blogg av en som vet att jag också är hemma mamma.
Så fin blogg, vackra foton.. Så roligt att du/ni kan leva som du verkar älska att leva…
Din blogg ger verkligen en massa glädje och inspiration.
Ha en fin dag!
Elisabeth
Å vad glad jag blir, varmt välkommen hit!!
Det är verkligen helt och hållet overkligt!! Tack fina du!!