Dags för en liten tur genom Köksträdgården!

Hur gåår det egentligen detta odlingsår? Odlingssäsongen där våren var iskall och snöig.. varmvåren kom sent… följt av en lång och ihärdig torrperiod och på toppen, svalare temperaturer och mängder av regn?

Kommer det något ätbart? Blommar det något?

Häng på så kikar vi! Glimtar, både från slutet av julimånaden och nu alldeles i början av augusti, från Köksträdgården och växthuset.

Inne i lilla Pettson-växthuset är det småfolk, ser ni?

För så fort det mognat en liten tomat, så är småhänderna framme. Precis, exakt såsom jag bara drömt om att ha det. Det var en smärre ceremoni också, när vi skördade första gurkan. Så himla god, våran allra första egenodlade gurka!

Mer av både gurka och tomat, kommer nu hela tiden. Hoppas att vi ska få äta solvarma tomater länge till.

Odlingssäsongen i år känns speciell. Det var besvärligt torrt vi utplanteringens och direktsåddens tid. Och fortsatt torka och blåst har hållit växandet tillbaka. Men senaste två veckorna har det tusan börjat säga prunk prunk prunk, kors och tvärs!

-ÄNTLIGEN!

.. det kommer snart, snart bara säga poff längs ”luktärtsväggen” också.. och himmel, som jag längtar!

Nu är jag framme och knipsar in små korta stjälkarna, så fort det finns någon blomma. På så vis kommer det bara mer blommor, med längre stjälkar.

Välkomna in i vår lilla odling!

Till höger och vänster direkt innanför portalen, finns sallad av olika slag.

… och sockerärter, i massor!

Barnens favoriter. Men som ni ser, de är pyttiga ännu och vi väntar tålmodigt på varje-dag-ätandet av sockerärts-mellis.

Bädd nummer två, på vänster sida; otroooligt grönkål, praktvädd och ringblommor. Bädd nummer två, på höger sida; spetskål, klint och persilja.

En blomstrande köksträdgård, alltså. Ett virrvarr av blommigt och ätbart.

Att kunna gå och hämta broccoli till middagen och samtidigt plocka med sig en bunt blommor. Det är sån lycka för mig.

Hur vacker är broccolin!?

En röd och ståtlig solros mitt i en bädd av olika kål, astrar och mjukt gula zinnia.

Phlox och harört..

Dahlior i alla möjliga färger! Bubbelgumsrosa lejongap! Citrongula rosenskära! ..sistnämnda, som jag och Bertil sådde mitt i vintern, ute i växthuset och ”vattnade” med snö.. att vinterså, det kommer vi göra om!

Fyller ut blombuketterna gör jag i år med bland annat risp och jungfruhirs, så otroligt fint.

Prunket är bara i sin början och vi väntar med spänning på blomningens och skördandets esse! Hej och välkommen augusti, nu kör vi!

Jag kom på, i denna skrivande stund, att jag nu helt glömt av att fota det lilla, nya trädgårdslandet som vi fräste för sådd av rödbeta och morot… faktum är, att jag är så ledsen över det landet att jag typ förträngt det. Det mest bara torkade bort. Vi försökte vattna och vattna efter sådd, men det hjälpte föga. Vi får se om det blir någon som helst skörd därifrån…

men det äär ju såhär med trädgård också, eller hur? Hittills har jag inte varit med om något år, där precis ALLT går TOPPEN. Alltid krånglar det åt något håll. Det är charmen också. Fast nog tusan kan man bli förskräckligt sur när det är något man gått inför, gjort sitt allt för att det ska gro, växa, blomma, gå att ätas… och så bara skiter det sig, eller hur!?

Men näeh… inte ens storbråk med sniglar eller annat bök, kan få mig att ogilla det här.. jag är helt, helt nerkärad i trädgård- och odlingslivet.

Här, bland blommor och grönt, med ett knippe ogräs i ena handen och ljuvlig persilja i den andra… här mår själen gott.

Jag åter kommer med en slutsummering, så får vi se hur det gick med allt till sist. Stora fång med luktärter… i alla fall nååågon rödbeta? Mängder av sockerärter.. och kanske risp i bunt att torka inför vintern? Ja, det är drömmar jag har….

Emmeli

G-VMBJT57ZE4