Många kalas har det blivit i gamla gården denna sommar,

det här var ju när den skäggige fyllde år och jag gjorde olika sorters tårtor, en med valnötter (recept HÄR) och en Mandeltårta som blev så otroligt god…trots att den egentligen inte blev som den var tänkt. Berättar snart.

Mandeltårta med smörgul kräm på toppen.. denna tårta passar så bra, alltid.. sommar, med blommor på toppen.. under sensommaren, med bär till.. och till påsken, ja då är den ju bra så väldigt passande i sin gula färg.

Nu ska ni få receptet! Och lova nu, att inte göra som jag i hast gjorde.. nämligen att vispa ner mandeln, med elvispen, i alldeles för häftig fart. Då blev marängen lös men jag vägrade ge upp det hela, då det var så fina ingredienser i.. så jag tog helt sonika en springform och se, det blev tårta ändå, alla mm:ade så och undrade vad jag gjort för god tårta… som jag först tyckte kändes misslyckad men som blev kalasets hit. Ja, ni hör. ”Lyckad” eller som en ”Lyckad miss”.. denna tårta är alltid ett kalastips!

Håll tillgodo, här kommer receptet!

Mandelbottnar

(två för flera lager, eller en för en större tårtbotten):

 • 150 g sötmandel
 • 5 st äggvitor
 • 2 dl strösocker

Smörkräm:

 • 5 st äggulor
 • 1 dl grädde
 • 1 dl strösocker
 • 175 g smör

Garnering:

 • 50 g mandelspån, rostade om du vill

Gör såhär:

 1. Sätt ugnen på 175 °C 
 2. Rita upp cirklar med ca 24 cm i diameter på bakplåtspapper. Eftersom det ska bli 2 st bottnar till tårtan så behövs 2 st bakplåtspapper med en cirkel på varje. Eller gör en lite större botten! (Har du maräng smått havererat så som min gjorde, hiva i alltsammans i en bakplåtspappersklädd springform!x
 3. Hacka mandeln fint i en mixer.
 4. Knäck äggen och skilj gulor och vitor.
 5. Lägg äggvitorna i en torr och fettfri bunke som rymmer minst 2 liter. Lägg äggulorna i en liten skål och ställ in i kylen, dom ska sedan användas till smörkrämen.
 6. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa med maskin till ett blankt och hårt skum (det ska gå och vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut), det tar några minuter.
 7. Vänd försiktigt ner den malda mandeln och rör försiktigt till en jämn smet.
 8. Bred ut smeten i jämnt lager, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper.
 9. Grädda en tårtbotten i taget i strax under mitten av ugnen i ca 22 minuter.
 10. Vänd på stuberten upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på bakplåtspapper på galler.
 11. Lägg äggulorna i en kastrull och häll på grädde samt strösocker i en kastrull.
 12. Vispa till en jämn smet. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat, ta bort kastrullen från värmen och låt den svalna någon minut.
 13. Tillsätt sedan det kalla smöret, en klick i taget, och vispa till en jämn smet mellan varje smörklick tills allt smör har vispats ner och krämen är jämn, blank och fin.
 14. Låt sedan krämen kallna och stelna i kylskåp.
 15. När tårtbottnarna svalnat, smörkrämen är kylskåpskall och du har mandelspånen redo, så kan du lägga ihop tårtan, såsom du önskar.. i flera lager eller ej.

Emmeli

G-VMBJT57ZE4