I samma veva som snön börjat smälta och marsljuset stannar liite längre för varje dag.

I samma veva, sträcker Fru Björnmor och Herr Skäggig på sig efter en lång vinter med fokus på mycket vintervila.. och känner tydligt att ”nä nu, har vi vilat färdigt”.

Sitter båda på sofflocket med naturens uppvaknande intill och sörplar morgonkaffet… ”jag önskar mig verkligen lite färg här på väggen”, säger hon. Han svarar inget mer än ”då tycker jag att vi tar och kollar vad det är ovanför innertaket också?”.

Sen sätter dom bara igång. Fullt överens. Ingen behöver säga något mer. ”Så typiskt er!”, menar hjärtevännen.. ”Ni får feeling och så kör ni bara!”.

Ja. Så kanske det är?

För att grunda med ännu ett argument så säger jag ” å du.. det här är ju ett utav nedervåningens helaste rum.. meen, det är fel-helt ju? härligare med vacker-trasigt? visst?”. Varpå han flinar med det där finurliga, ”du är knasig men jag älskar dig så”-leendet, som absolut var början till hennes kärlek för honom… för 20 (!) år sedan. Och vad som fortfarande gör mig lika bubblig idag.

Vad vi fann där ovan innertaket?

Titta!!

Ett ljuvligt locktak. Med kroken kvar, där troligtvis en fotogenlampa har suttit. Och tänk en sådan har vi ju också hittat här hemma, så kanske är det just den som har hängt där? Svindlande!! Det äär så roligt att bo på en gammal gård som bär på så mycket historia.

Att leva med någon som är lika smågalen som en själv är också roligt, som när jag säger ”Martin? Det här ÄR kanske det knäppaste vi har gjort i renoveringsväg hittills, RIVA ett helt rum!?” och han svarar, ”Äsch, .. man ska göra det man får inspiration av”.

Och så fortsätter vi strunta i borden och hittepå-måsten och gör något vi tycker är bland det roligaste vi vet; vårda och återskapa vårt hem med försiktiga händer. Barnen virvlar i kring och är lika peppade som vi. Dom skrattar åt att kökssoffan nu står på tvärsen genom Salskammaren. Att man får leta sig fram som i en labyrint. Allt blir kojlek och hemmet får med ens, looken av ett fullständigt kreativt kaos.

Och nej, nej, nej .. det gröna köket ska inte rivas ut, nu. Tanken var bara att vi just som ovan nämnt; river fram det gamla vackra locktaket (kanske inte ens ids göra något mer åt det än att sopa det?) samt ordnar det lite mer färgglatt på väggarna. ”Ett litet mellanprojekt bara”. I en framtid drömmer vi om att återskapa köket såsom det såg ut en gång i tiden.. titta här;

.. jag vet att jag berättat om det förut, men nu drar jag den igen; hela köksdelen som ni ser nu, är en ”ny” tillbyggnad. Ni ser en dörr som skymtar längst vänster i bild? Den leder till vad som varit vårt tvätt- och duschrum framtill i höstas när vårt nybyggda Tvättstugebadrum blev klart. Denna ”Nybyggda” kub gjordes när moderniteter som dusch skulle komma in i hemmet.

Hej hej!

För längesedan var köket så stort att järnspisen stod i vad som nu är gammduschen, förstår ni? Vi önskar alltså riva denna kub, ”så småningom”.. mura upp och där i hörnet sätta tillbaka järnspisen, som till och med finns kvar här på gården.. tänk vilket stort bonnakök det skulle bli då.

Men, vi är inte färdiga med vårt ”sköna gröna” ännu. Mormorsköket ska få vara kvar, vi var bara så hejdlöst sugna på att gå skattjakt och är så lyckliga nu att vi funnit detta vackra locktak. Så det var det. Ett stycke impulsryck! Byggnadsvårdarnas iver tar fart. Ett säkert vårtecken.

Emmeli

G-VMBJT57ZE4