Magnifika maj, är här!

Snoret torkade lika tvärt som vinterkyla byttes mot redig vårvärme. Snöhögarna bara rinner bort och gräset håller på att grönskas, redan efter ett par varma dagar. Njutet hos människor och djur, går inte att ta miste på. Äntligen!

Och vid det här laget vet ni att vi, kanske särskilt undertecknad, är väldigt förtjusta i att skriva listor. Inför ett nytt år, ny årstid osv.. så skriver jag och den skäggige alltid en lista.. och vet ni, vi förstår alltid redan innan att det är ORIMLIGT att hinna med allt som står på dom där listorna… men det är önskeplaner, drömmar… som bara måste få komma uuut. Och med den där tillåtande känslan, med den vetskapen och acceptansen att vi inte kommer kunna pricka av allt, så är vi sååå nöjda när vi plötsligt får pricka av en punkt, såå nöjda över att ha den där listan och känna riktning.

Det är ju inte alltid jättelätt, liksom.. i ett småttingfamiljeliv där det susar av att bara leva det älskade lajvet. För just det; att leva lajvet, är alltid allra viktigast, alltid. Som att vi vill åka på majvacker familjeutflykt med vännerna, njuta barmark i skogen med hästarna, gosa med kattungarna i massor, fira familjefödelsedagar, konfirmation, dop, heja på små fotbollsspelare… och bara slå sig ner mitt i allt, och njuta…. ”å, hoppsan, ÄTA bör man göra även under maj månad!?”, känner både jag och M, varje år.. ingen vill avbryta påtandet för att spisa…. disken får växa under dagen. Ett ryck om kvällen eller tidiga morgonen, får räcka. Det måste få synnas att en fejar på, liksom!

Vi ser vilka punkter som ses som stora eller små, vilka som tar mycket tid och vilka punkter som är smågrejer som man gör i ett nafs.. vi prioriterar. Ni vet, väljer… och väljer bort 😉

Där på stolen ligger den alltså, Vårbruket-listan.. Vårlistan som bara jag rör vid den, fylls på, med mer och mer. Smått som stort. Såklart ni ska få se vad det står där! Och svar ja! … jag har absolut redan pyntat fönstersmygarna, trots att där är spånigt, skitigt och dom ljuvliga små mormorsröda pelargonerna samsas med pinaler i massor som inte alls hör ett kök till, egentligen.

”Pynta i renoveringsröra”, en paradgren jag bemästrar väl efter nio år i ständigt kreativt kaos. Sånt som faktiskt förgyller skaparprocessen otroligt! … kanske får ni ett annat svar om ni frågar Byggmästaren… ”mhmm.. då ska jag bara flytta på ett par peeelllargooner innan jag kan börja snickra…”, kan det låta… ääsch!

”Ska ni hinna allt det där, på EN vår!?”, undrade ena lillungen efter att ha läst den där lilla listan..

Vårlistan!

-Åka på tippen med ”det som gömts i snö”-högen! … vaa, har inte alla såna skräphöger efter vintern!?

-Klättra upp på hustaket och med kamera försöka förstå hur rök-kanalerna ter sig… drömmen om kakelugn, ni vet. Så sprickfärdigt STOR nu!

-Stormocka hästarnas permanenthage! .. ”åå det HÄR längtar jag till, sa 10-åringen! För mitt i allt, när man är som tröttast, då kommer mamma och säger; ”nu är det fiika!”. Tårögda blir mor och far av orden. Självklart är det för barnen, att vi är med och grejar, tillsammans, hela tiden.

-Fräsa Potatis,- och Rotsaksland!

-Räta upp staketet kring Köksträdgården!

-Fixa barnens egna odlingstäppa!

-Kratta & Röja på gården efter vintern!

-Fälla Döda Björken…

-Ta bort den sista vajern som strävat vår lagård senaste tre åren! .. inte bara att släppa på, förstås. Strävning på insidan behövs.

-GRÄVA ute på gården! … fråga den skäggige om exakt vad…

-Måla trägungan!

-Skola om plant + Flytta ut alltsammans i växthuset!

-Måla kökstaket!

-Sätta klart pärlspont i köket!

-”Flytta köket” ….

-Laga hönsgården! … snön tog taket i vintras.

-Så! … jaaa, jag drömmer sååå, om att vi ska hinna så i maj redan. Alldeles i slutet, blir bra nog… men förra året var vi flera veckor senare .. denna punkt kommer prioriteras högt!

-Sätta pärer! … ingen katastrof alls om det blir en vecka in i junimånaden heller..

…. var det allt, tro? Hahah!

Bara att sätta fart, ju! Behöver jag säga att tv:n aldrig ens slås på denna tiden på året? Att vi lägger oss fysiskt tvärtrötta om sena nätterna? Att det där med städning in i hörnen iiinte prioriteras så högt just nu. Att vi absolut piffar bron med lerstövlar, avkap från snickrandet, tvättade vinteroveraller som hänger på tork osv? Att det här är årets absolut mest intensiva tid? Att vi ÄLSKAR att greja?

Magnifika maj, hej!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4