Hej vännerna!

Dags för veckans lilla rapport från gården.

Veckan som gick, fylldes med;

Måndag. Inleder gärna varje måndag med ett ”måndagsmöte” med mig själv. Barnens vecka har jag oftast styrt upp redan på söndagen, så allt inför skolveckan är riggat och klart. Men för min egen del, så plitas veckans planer och to-dos ner under denna morgonstund. Sen, när frukostmorgonen, skolskjutsen, kaffekoppen och lilla ”Måndagsmötet” är gjort. Då ger vi oss ut, förstås. Denna måndagmorgon, i helt ljuvligt hög och klar septemberluft. Vi tog i vid äppelkrattandet så vi blev alldeles svettiga, lillvännen och jag. Och mitt i allt, kan jag OMÖJLIGT tänka mig en dyrbarare veckostart.

Eftermiddagen fortsatte sedan med en sju gullungar i hasorna. Det serverades mellis och ponnyhäng, ”lantlivsfritids” vi alla njöt/njuter så utav. Barn och djur. En sådan särskilt ljuvlig kombo.

Och lilltjoppen hänger med på allt. Rida är en favoritsyssla just nu som ni kan ana.

Sen var veckan igång! Ett gäng tisdagstimmar spenderade Olof hos sin Mormor och Morfar medan mamman var iväg på vift.

Till eftermiddagen mötte vi sedan upp ”Kollektivet”. Papporna hade haft arbetseftermiddag i torpet tillsammans, medan större ungarna lekt i kring. Det hela mynnade sedan ut i ljuvlig tisdagmiddag hos torparna, lagad av ”Frugan”. Utemiddag, i en värme som kändes ytterst lyxig i andra halvan av september. Och ja, denna vy från sin gård, den kan man leva med eller hur!?

Veckan bjöd på en stunds lugn och ro-pysslande. Oviktigt och världsviktigt, på samma gång. Man klarar sig väl utan höstkrans. Men själen jublade liksom. Så, därmed en viktig stund. Kan visa krans-makandet här inne under veckan, om ni vill.

Det var otroligt varmt för att vara denna tid, men löven singlade ändå. Småpojkarna blev peppade på att kratta höstlöv.. själv bytte jag ut sommargarderoberna och vek in höst- och vinterkläder. Gula Skåpet i hallen, fylldes med ull och annat.

Och sen förstår ni, nånstans mitt i veckan, drog vi igång Projekt Pärupptagning, barnen och jag.

Nattaturen, så vacker i månens sken.

Ny dag och nytt skördande, för att vinterförvara (som kryddor på tork) eller bara till lunchen. Omelett på äggen från tjejerna ute i hönsgårn och massa goda smörstekta grönsaker till. Jo, jo.. den rätten kan vi väl i slutet av september och ingen klagar. Kanske är det sista gången jag orkar tjata nu; men haar du inte provat smörsteka en finhackad lök tillsammans med färskt grönkål.. GÖR DET! Makalöst gott, med lite salt och peppar ovan, som tillbehöver till typ ALLT.

Potatisarbetet fortskred och ungarna drog in kompisar i det hela också, ingen vill missa denna skattjakt. Men i år var det tufft och tungt, pga allt jäkligt ogräs men det skrämde inte de små arbetsivriga liven.

Så blev det fredag och en liten höstbukett plockades.

Och efter ett par dagar med fullt fokus på potatisland, kunde här vadas fram bland tvätt, städ, plock och disk. Men se till fredageftermiddagen, fastnade man inte längre i kladd och solen sken in i det helgtjusiga hemmet. Familjen samlades för fredag. Helt underbart!

Lördagmorgon! Morgontur i kylig höstluft följt av långfrukost med nygräddat bröd.

Kreativt ståhej hos oss alla sedan! Pappan snickrade, ungar målade, mamman bakade och lagade.

Sen en sista fotbollslördag, här hemma i byn alltså. Stabil kioskpersonal, va! Trötta som tusan var vi alla sedan så peppade att åka hem och ta lördagkväll… då gick det förstås larm och pappan drog iväg och var borta i ett gäng timmar medan vi andra masade oss hem för middag och kvällsbestyr. Så är livet med en brandisman, som plötsligt lämnar flocken, i tid och otid..

Söndagen innehöll ännu ett plock av höstbukett, veterinärsbesök (lillkatt kastrerades, storhäst och lillhäst checkades) följt av en sirapsseg söndag med regnet smattrandes mot rutorna och en morsa som inte kände sig hundra, alls. En himmelens fin vecka, med mycket sol, värme och älskat grejande.. som avslutades med en lite klen höstdagjämning.

Önskeplaner för vecka 39.

-Älskat, höstigt vardagsliv! Hemmalivet, arbete, barnens aktiviteter, något föräldramöte, något utvecklingssamtal osv. Älskade vardag🙏🏻

– Diverse påhitt! .. som att ytterligare ett gäng med gamla radiatorer är funna på blocket och ska hämtas hem ett par timmar härifrån.

-Jobba på med hallen! …vi vill blir klara där nuu.. för vi har ett tidsur som tickar förstår ni. Ett projekt som ska dras igång aaalldeles, alldeles snart, om tre veckor närmare bestämt. Något som ännu känns som hittepå och för drömmigt för att vara sant.. lovar att uppdatera så fort vi vet mer, om önskeprojektet ens är möjligt, alltså..

-Fortsätta att hösta i land och köksträdgård! ..sista fårorna potatis ska upp. Jordärtskockorna likaså. Morötter och rödbetor klarar sig i jorden ett tag till. Men grukor och tomtater väntar på slutskörd. Dahliaknölarna måste upp ur jorden, pronto.. osv. osv.

-Fortsätta hösta ute på gården också! som att  ta in sista utemöblerna..

-Hamstra frön! .. bland det mysigaste jag vet denna tid. HÄR till exempel, kan ni läsa mer exakt hur jag gör. När jag tar in egna frön, inför nästa år, alltså!

-Njuta av en sista septemberhelg!

En ny vecka står för dörren nu och det känns som den första veckan, med redig, kall, grå och alldeles, alldeles underbar höstkänsla! Vädret är blyertsgrått idag och det passar mig ypperligt, som inte känner mig helt på banan idag, heller. Fokus vila, mao. Hoppas att ni andra vaknat pigga. Oavsett, ta hand om er allt vad ni bara kan, så önskar vi varandra ännu en god septembervecka!

Emmeli

G-VMBJT57ZE4