Nu är det höst.
Ingen återvändo.
..och visst, är det faktiskt så att vi behöver den här tiden som väntar, också. -Eller hur?

Inte bara, bara sommartidens iver liksom. Vi följer naturen, saktar in, skördar, bunkrar och boar.

Ute i trädgården är det nära på, helt och hållet höstat och klart. Hela familjeföretaget har varit igång!

Sommarmöblerna är inplockade, små drällande leksaker samlas ihop och rabatterna har blivit städade på alltsammans som frosten nupit.

Ettårsplanten är mestadels upptagen ur jorden och istället grävde jag ner ett par nya rosor jag införskaffat. Bäddade om med brunnen kodynga från lagårn, förstås! Min plan med rabatterna är ju att dom mest ska innehålla rosor och perenner och en dutt ettårsplant, så jag ökar på lite i taget.

Nytt för mig i år, är att prova samla egna fröer.

Tobaksblommorna tycker jag verkar väldans lätta att ta frö ifrån. Kapslarna som blir efter överblomning läggs på ett fat och torkas. Ur kapslarna faller dom små, små fröna sedan lätt ur.

Vit tobaksblomma. Doftar himmel om sommarkvällarna.

Rosenskära har jag också provat att spara fröer från. Överblommade ”gammblommorna” fick torka på fat och sen petades dom svarta, avlånga små fröna ut. Titta här;

Enkel rosenskära i mörkt röd färg, så vacker!

Och här, nog en utav av sommarens absolut favoriter; Ringblomman ’Bronzed Beauty’. Så söt, visst? Och fröna också, som små krulliga korvar.

Jag provar såhär, så får vi se vad det blir.

Ringblommefröna är inte riiktigt helt torkade ännu så dom får ligga i några dagar till, medan fröna från tobaksblomma och rosenskära, redan ligger i sina kaffefilter och väntar på nästa trädgårdssäsong.

Och så till det sista i denna trädgårdsrunda inför hösten.. -att gräva upp dom älskade dahliaknölarna, nu när frosten igår kom på sitt första riktiga besök och knölarna då absolut inte vill bo i jorden längre.

Sista, sista..

Knölarna grävdes upp, skakades hyfsat fria från jord. Sen bäddade jag ett tidningspapper runt och la alltsammans i en kartong och vidare till ett svalare sortens rum.

Jag hoppas att det ska gå vägen. Vore så fräsigt att få kora in som Farmor Gertrud där också, med att spara dahliaknölar år efter år menar jag..

Nu gör vi höst i Drömgårdens Trädgård… och samlar fröer inför nästa år! Var sak har sin tid. Var tid har sin charm…

Allt gott till er!

Nu ska jag ta barnen på en liten byatur. Bibblan och boklånande bland annat. Så mysigt att jag får dåndimpen!

Och just det! Glöm inte trycka på hjärtat om ni gillade inlägget!Emmeli

G-VMBJT57ZE4