IMG_6809I år känner jag mig sugen på att inte bara göra äppelmos och kaka av äppelskörden.

Vi har inte börjat plocka från vårt eget träd ännu. Men när jag häromdagen fick med mig en korg med äpplen från mor och far, gullegrannarnas äpplen faktiskt, så kände jag att det skulle vara mysigt att pyssla med dom, på något småenkelt vis. Vi hade ju bakat en massa matbröd innan så att dra igång med äppelmos kändes för omständigt.. vilket vi ändå försökte. Fast vi fick (turligt nog, kanske) inte ihop den där mackapären (morr). Barnen försökte hjälpa den där mamman med rök ur öronen. Men vi beslöt oss för något mycket enklare.

IMG_6812

Äppelchips och Äppeltärningar!

Vi provade att göra en plåt bara, för att se hur det blev. Försvinnande gott, faktiskt. Och så var det ju hur enkelt som helst också!

IMG_6835

Äppelchips och Äppeltärningar!

Hacka och skiva äpplena i det format som önskas. Lägg allt på en bakplåtspappersklädd plåt. Skjutsa in i ugnen. Jag hade 75 grader i vår gamla ugn. Ingen varmluft, mao. Det tog typ fem timmar för äpplena att bli klara. Då och då hade jag också varit och öppnat ugnsluckan för att kika och känna så att frukten inte blev för torr. Små tärningarna blev sådär perfekt sega, som dom där svindyra man köper i affären i små påsar. Och skivorna jag gjorde blev som försvinnande goda äppelchips. Skulle jag skurit skivorna lite tjockare, hade dom också blivit sega, men jag ville testa lite olika format.

Jag kommer helt klart att göra mer av båda varianterna. Och nu har en sån där äppelurtjärnare inhandlats också, så traddiga äppelringar ska även göras. Så mysigt och gott pyssel.  Kanske höstens bästa snacks, för både stora och små!

Att smaksätta med till exempel lite råsocker eller kokossocker för sötare smak. Tillsammans med kanel. Å. Det måste ju provas också!

Puh. Onsdagkväll. Jag har gått ann under dagen med att slutföra Garderobsrensningsprojektet. Från Vår- och Sommargarderob till Höst- och Vintergarderob. Idag var det mannens och mina garderober som blev urplockade, urtorkade och fyllda med dom där kläderna jag kånkat ner i kartonger, från vinden och sedan gjort i ordning. Så fräscht. Så skönt när det är gjort. Och därmed är det fritt fram för Storstädning. Älskar! Inte klokt, jag vet. Men så är det. Sovrummet är påbörjat. Tyger och mattor har tvättats och hänger kors och tvärs här i hemmet. Fönster ska putsas, gardiner ska bytas och så vidare. Men det får fortsätta imorn. För nu är jag och M sådär löjligt småbarnspärontrötta och orkar prick ingenting mer idag. Vi tänkte helt enkelt försöka vara lite duktiga och snälla mot oss själva och faktiskt gå och lägga oss istället för att pressa oss och dra igång något mer för dagen. Efter att barnen badat och var sådär mysiga och sömniga, så såg dom att jag höll på att bädda rent i Storsängen… vilket betyder att man får hoppa där. Inga sängkläder=fritt fram att hoppa. Så, då blev det bubbelskratt och speedade ungar…. underbart ju! Dock följt av en långdragen nattning. Så, vi joinar dom snusade darlingarna nu och tar nya tag imorn!

Hoppas att ni haft en god lill-lördag!

 

Lillafrun

 

G-VMBJT57ZE4